Hundelykke –selv med sukkersyke

Laika har vært her på sårkontroll -som alltid like snill og trivelig, og glad for en godbit😊

 

Sukkersyke (diabetes mellitus) er ikke en uvanlig sykdom hos hund. Border Collien Laika Olsen på snart åtte år har begynt med behandling for sukkersyke, og er i følge eierne sine i knallform igjen.

For seks uker siden tok Laika sine bekymrede eiere med til Smådyrklinikken. Laika var slapp og ikke seg selv, og hun hadde begynt å drikke mer enn vanlig. Undersøkelser viste at hun hadde utviklet sukkersyke.

Laika er en viktig del av familien Olsen, og eierne var veldig motiverte for å starte behandling. Det er spesielt tre viktige punkter ved behandling av diabetes hos hund: 1) Hun må få insulinsprøyte i nakkeskinnet to ganger daglig.  2) Hun måtte slanke seg, og holdes slank. 3) Tisper med sukkersyke bør kastreres, ettersom kjønnshormonet progesteron gjør det vanskelig å regulere sukkersyken under løpetid. Noen få kan faktisk bli helt frisk kun med kastrering.

I tillegg bør diabeteshunder også ha en regelmessig hverdag i forhold til måltider og mosjon. Og de må følges opp jevnlig hos dyrlege, spesielt til å begynne med fram til insulindose er regulert. De vil ofte utvikle grå stær etter hvert, og de har økt sannsynlighet for urinveisinfeksjoner ettersom de har sukker i urinen. Alt dette må følges med på. Det er derfor viktig med motiverte og dyktige eiere. Laika er heldig –hun har absolutt det.

Laika ble igangsatt på isulin, og i starten var hun på klinikken for å monitoreres for dette. Hun er så tålmodig og snill -selv om hun på slike dager kan stikkes opp til en gang i timen for å måle blodsukker. Hun er en hjerteknuser –med tungen på tørk😊

 

Da Laika var stabil nok, og hadde fått normalt blodsukker igjen ble hun tatt inn igjen for å kastreres. Operasjonen gikk veldig fint, og allerede på sårkontrollen etter noen dager var hun i følge eierne sine i toppform –de kan nesten ikke skjønne at hun nylig har blitt operert ettersom hun er så fin form.

Operasjonsåret ser fint ut, så nå er det bare å fortsette den gode fremgangen, passe på bikiniformen (les: holde seg slank) og fortsette å være aktiv og glad sammen med eierne sine.