Labratorium, røntgen og ultralyd

41Laboratorium:

Et svært viktig hjelpemiddel for å kunne stille raske og eksakte diagnoser er et godt laboratorium.

På Smådyrklinikken har vi et eget laboratorium der vi raskt kan undersøke blant annet blodprøver, urinprøver, avføringsprøver, mikroskopi av celleprøver, hudprøver, blodanalyse for riktig parringstidtpunkt, ringormtest, FIV/FeLV hurtigtest.

De analysene vi ikke utfører selv blir sendt til andre laboratorier i Norge, Tyskland og England.

Røntgen: Røntgenbilde av hund

Mange lidelser kan oppdages ved hjelp av røntgen. Det kan være skader/forandringer i skjelettet, fremmedlegemer, sykdommer i mage/tarm, svulster, forandringer i brystkassen, hjertelidelser etc. Det brukes også til HD og AD -diagnostisering og til drektighetsdiagnostikk.

I 2010 investerte Smådyrklinikken i digital røntgenfremkalling, noe som gir bilder av svært høy kvalitet. Digitale bilder er i en helt annen dimensjon enn tradisjonelle røntgenbilder. I tillegg har vi digitalt tannrøntgen som vi bruker i forbindelse med sykdommer i munnhulen.

Ultralyd: ultralydbilde av blære

I 2011 kjøpte Smådyrklinikken nytt ultralydapparat av svært høy kvalitet, noe som gir veldig klare bilder. Dette er et svært viktig instrument i utredning av sykdommer, som for eksempel sykdommer i livmor, urinblære, prostata, nyrer, milt, lever etc.

Ultralyd brukes også til drektighetsundersøkelse. Drektighet kan oppdages ved ultralyd så tidlig som 3 uker etter parring.