Tips om stell av hund

Håndtering:

Det er veldig viktig å venne hunden på å bli håndtert fra den er liten. Den skal lære seg å bli undersøkt og tatt på over alt. åpne munnen, se i ører, sjekk øyne, løft bena, ta på poter og klør etc. Prøv å gjøre denne treningen til noe positivt for hunden, belønn den med lek eller godbit når den har vært flink. Det er viktig å ikke la hunden vinne –det er du som er sjefen! Husk at din sinnsstemning vil smitte over på hunden. Hvis hunden må gjøre noe den misliker eller er redd for og du viser at du synes synd på den vil det gi feil signaler. Overbevis heller hunden om at dette ikke er farlig med en rolig og bestemt opptreden.

Hvis dere er tålmodige og gjør dette fra dere overtar hunden vil dere utvikle et gjensidig fortrolig forhold som vil vare livet ut, og det vil også lette stell av hunden.

Øyne:

Øynene skal være blanke og klare, og det skal ikke komme mye utflod fra øynene. Hvis øynene er røde, hovne, renner mer enn normalt, hvis hunden klør seg eller kniper øyet bør du ta kontakt med dyrlege.

Ører:

Ørene skal være rene og tørre, og ikke lukte vondt. ørevoks bør tørkes forsiktig ut med en bomullsdott, gjerne dynket i ørerens for hunder. Bruk aldri q-tip. Dersom hunden har hår som vokser i øret er det viktig å nappe disse ut, slik at det ikke blir for tett nede i øret. På klinikken vår kan du få kjøpt et spesialpudder for å lette denne jobben.

Dersom ørene er røde, hovne, lukter stygt/kvalmt, har mye ørevoks eller hunden rister/klør seg er det noe galt -kontakt dyrlegen.

Munn:

Tennene skal være hvite og rene, tannkjøttet lyst rosa. En høy prosent av voksne hunder får tann/tannkjøttproblemer, noe som kan få alvorlige helsemessige konsekvenser. Tannstein har skyld i mange av disse problemene.

Tannstein forebygges best ved å børste tennene jevnlig, så venn valpen på tannpuss fra den er liten. Selv om de sjelden utvikler tannstein som unge vil man få bruk for dette når hunden blir eldre. Er man flink å pusse tennene til hunden vil utviklingen av tanntein gå saktere, men etter hvert vil det likevel dannes tannstein i større eller mindre grad. Da må dette fjernes hos dyrlegen. Her bruker man ultralyd som fjerner tannstein skånsomt, slik at tannemaljen ikke skades, i tillegg poleres tennene slik at det ikke så lett fester seg tannstein igjen. Dårlig ånde kan være tegn på tannstein eller annen sykdom. Tenner som er brukket eller skadet må undersøkes hos dyrlegen.

Pels:

Pelsen gjenspeiler ofte hundens helsetilstand og gir en pekepinn på om hunden får i seg optimal ernæring. Pelsen skal være glansfull og uten flass. Det er ikke normalt at hunder røyter utenom røyteperiodene. Kjøp gjerne en børste som passer til din hunds pels og bruk denne ofte. Enkelte raser krever mye pelsstell. Behov for vask kan variere veldig fra rase til rase. Hunder vaskes ved behov, som når den har skitnet seg til, eller lukter dårlig. Det er veldig viktig å bruke sjampo/balsam med en pH som er beregnet til hund! Ved varig glansløs pels, kløe eller mye/flekkvis røyting, kontakt dyrlegen. Vær oppmerksom på at sterk lukt kan være forårsaket av hudproblem som må behandles av dyrlege.

Klør:

Venn hunden på å klippe klør så tidlig som mulig, og klipp dem jevnlig så nerven holdes tilbake. Hvor ofte det er behov for å klippe varierer fra hund til hund, og avhenger av hvor lett neglen slites naturlig. Noen negler må klippes hver andre uke, noen bare få ganger i året. Det er lurt å venne hunden på at det er lov for eieren å håndtere poter og klør -man trenger ikke klippe hver gang. Prøv å gjøre det til en hyggelig opplevelse. Hvis uhellet er ute og du klipper for langt så ikke bli redd og gjør et stort nummer ut av det, for det vil smitte over på hunden. Lat som ingen ting, snakk rolig til hunden og klipp videre. En god teknikk for å klippe klør er å bøye benet bakover slik at man ser poten og klørne fra undersiden. Da er det lettere å se hva som er overflødig negl. God klosaks er helt nødvendig! Er du i tvil hvordan det gjøres kan du be om en demonstrasjon hos oss. Noen hunder er livredd for å klippe klør, og er nødt til å bedøves hos dyrlege for å det gjort.

Av og til kan hunden være uheldig og knekke en klo –dette er smertefullt, og kan føre til betennelse i kloen. Kloskader må behandles hos dyrlege.

Analkjertler:

Hundene har en kjertel på hver side av endetarmsåpningen som kalles analkjertler. Disse kjertlene danner luktstoffer som legger seg på avføringen –til glede for andre hunder og dyr som snuser seg fram til hundelorten ute i naturen. Analkjertlene kan av og til tilstoppes, noe som vil gjør at de fylles så mye at det blir ubehagelig for hunden. Blir de ikke tømt ender det ofte med en smertefull betennelse.
Typiske tegn på tilstoppede/unormale analkjertler er at hunden aker seg bortover på rumpa og/eller slikker seg mye bak. Hvis du merker dette skal du ta kontakt med dyrlegen.

Hold:

Forskning har vist at ca 50 % av hunder og katter er overvektige. Et kjæledyr som er overvektig eller fet har større sjanse for å utvikle en rekke sykdommer. I tillegg vil det også være slitsomt for en hund å være overvektig. Det er derfor viktig at du passer på at hunden din er i passe hold, og fòrer den en korrekt mengde av et fór med god kvalitet. Unngå kaloririke godbiter. En liten osteskive daglig til en hund er ofte nok til at den legger på seg. På Smådyrklinikken har vi flere alternativer på sunne godbiter til salgs. Det er mye mer frustrerende og vanskelig å slanke en hund, enn å unngå at den blir overvektig.

Som vi vet kan hunders vekt normalt variere svært fra rase til rase og fra hund til hund. På en hund i normalt hold skal en kjenne ribbeina når en beveger en flat hånd fram og tilbake over brystkassen. Hvis du ser på hunden din ovenfra skal den ha litt innsving bak ribbeina, og ha avrundede konturer uten skarpe kanter. Ta gjerne kontakt med dyrlegen for veiledning og gode råd.

Løpetid:

De fleste tisper har løpetid to ganger i året, men det er store variasjoner. Det er ikke unormalt at noen tisper har løpetid 3-4 ganger i året, mens andre bare har en gang i året. Tisper får løpetid fra 7-8 måneders alder. Store raser får som regel løpetid senere enn små raser. Hunder får løpetid hele livet ut.
Løpetiden begynner med at tispen blør, og kjønnsleppene forstørres. Dette kalles forbrunst og varer vanligvis 9 dager (med variasjon fra 4-21 dager!). Det er først når denne blødningen avtar at selve brunsten begynner, og tispene kan bli drektige. Den ekte brunsten varer i gjennomsnitt 9 dager (med variasjon fra 1-14 dager!). Det vil si at hvis man ikke ønsker valper må man holde tispa unna hannhunder i minimum 3 uker fra hun begynner å blø.

Det er i dag mulig å behandle tisper slik at de ikke får løpetid, men slike medikamenter kan ha uønskede bivirkninger. Ta kontakt med dyrlegen for å få vite mer om dette.

Innbilt drektighet:

En del tisper utvikler innbilt drektighet etter løpetiden. Det vil si at tispa tror hun er drektig selv om hun ikke er det. Har en tispe hatt innbilt svangerskap en gang er det økt sjanse for at hun får det igjen. Vanligvis 3-8 uker etter løpetiden vil hun da vise tegn på vektøkning, økt eller minsket matlyst, forstørrede jurkjertler med melk, forandret adferd, redebygging, og hun kan bære på gjenstander og behandle dem som valper.

For å forkorte denne perioden kan man forsøke å minske fóringen, øk mosjonen, ta fra henne ”valpene” og aktiviser tispa. Ved moderate til sterke symptomer kan det være aktuelt å behandle tilstanden -ta kontakt med dyrlege. Hvis hunden er slapp og i dårlig form kan det være noe annet som feiler henne –ta kontakt med dyrlege.

Forhudskatarr:

Det er ganske vanlig for hannhunder å få forhudskatarr av og til. Det vil da kunne være grågul væske ved forhuden, og de vil slikke seg oftere. Dette er sjelden farlig for hunden, men kan være litt slitsomt for eier. Man kan da skylle hundens forhud godt med forhudsrens morgen og kveld i noen få dager. Hvis det ikke går over, eller hvis hunden viser ubehag skal man ta kontakt med dyrlege.