Viktig og vite som hundeeier

Årlig helsekontroll:

Hunden bør ha en årlig helsesjekk hos dyrlegen slik at eventuell sykdom eller unormalheter oppdages tidlig. Her har du en god mulighet for å stille spørsmål til dyrlegen og få gode råd og tips. Helsekontrollen gjøres samtidig med den årlige vaksinen.

Rutinevaksine til hund:

Det er mye lettere å forebygge sykdom hos kjæledyrene våre fremfor å behandle når de blir syke. Det er derfor dyrleger anbefaler å vaksinere hundene fra de er små og hele livet gjennom. De sykdommene vi vaksinerer mot er svært smittsomme virusinfeksjoner som er veldig alvorlige hvis de inntreffer. De kan i motsetning til bakterieinfeksjoner ikke behandles effektivt.

I Norge rutinevaksiner vi hundene mot valpesyke, smittsom leverbetennelse, parvovirus og kennelhoste.

Det anbefales også å vaksinere valper mot pavovirus når de er 8 ukers gamle. Når valpen er 12 uker skal den ha en ny vaksine mot alle fire virusene. Vaksinasjon ved 12 uker alene gir tilstrekkelig beskyttelse, men da er ikke valpen beskyttet mot parvovirus i den viktige sosialiseringsperioden mellom 8 og 12 uker. Hunden skal vaksineres mot alle fire virus igjen når de er ett år gamle. Fra da av vaksineres hundene for kennelhoste hvert år, og for de tre andre virusinfeksjonene hvert 3. år.

Kun friske hunder skal vaksineres, og derfor gjennomgår hunden samtidig en generell helsesjekk. Vaksiner består av døde eller svekkede virus. Hvis dyret er svekket av en annen sykdom kan det være farlig å vaksinere det, og det er derfor fast rutine på ALLE seriøse klinikker å utføre en helsesjekk før vaksine.

Andre vaksiner til hund:

  • Leptospirosevaksine: Er en alvorlig bakteriesykdom som er vanlig hos hund i middelhavslandene. Den har også blitt påvist hos innlands hunder siste årene. Planlegger ferieopphold med hund i disse landene, anbefales vaksinasjon mot denne sykdommen
  • Herpesvaksine: I noen tilfeller anbefales vaksine mot herpes til hunder i avl.
  • Rabiesvaksine: Alle hunder som skal til utlandet og tas med tilbake til Norge må rabiesvaksineres.

Fóring:

Som hos oss mennesker er det viktig å gi hundene et korrekt kosthold. Riktig fóring vil hjelpe til med å holde hunden frisk og forebygge sykdommer. Hunder har andre krav til sammensetning av næringsstoffer, mineraler og vitaminer enn mennesker, og man skal derfor ha god kunnskap om hundeernæring hvis man vil gi hjemmelaget kost! Det sikreste er å gi et ferdig hundefór av god kvalitet. Det finnes en mengde typer hundefór på markedet, og dessverre er ikke alle like bra. Det er viktig at råstoffene er av god kvalitet, og at sammensetningen er riktig i forhold til alder, størrelse aktivitetsnivå etc. Valper og unghunder har et annet behov enn voksne hunder, ikke minst fordi de er i vekst. Seniorhunder har også spesielle behov. Ved behandling av sykdom vil dyrlegen ofte sette hunden på diettfór som er spesiallaget for den aktuelle sykdommen. Vi ønsker å tilby våre kunder fór av høy kvalitet som dekker de forskjellige livsfasene og sykdomstilstandene. I klinikken merker vi ofte sammenheng med fòr av dårlig kvalitet og hud/mage/tarmproblem.

Ormebehandling:

Spolorm og bendelorm er de vanligste innvollsormene hos hund i Norge. Spolormen er gulhvit, rund, opp mot 15 cm lang. Hundene smittes ved å få i seg egg fra avføring eller spolormlarver i mellomverter (fugl, gnagere, rått kjøtt). Valper vil i tillegg smittes fra moren i fosterlivet, eller få i seg egg via morsmelken.

Bendelorm er hvite, flattrykte, opptil 1 cm brede, og fra 15cm til flere meters lengde. Kroppen er delt opp i ½ – 1 cm lange ledd. Hund smittes ikke direkte med egg, men via en infisert mellomvert (gnagere, rått kjøtt/slakteavfall, lopper). Det er derfor ikke så vanlig med bendelorminfeksjoner i Norge.

Ormene kan føre til utrivelighet og sykdom, og bør derfor minimeres. Spesielt unge hunder er utsatt, og valper skal behandles for spolorm ved 2, 4, 8 og 12 ukers alder. Deretter anbefales ormebehandling hver 3. måned fram til 1 års alder. Mora skal behandles ved paring, før valping og samtidig med valpene. Voksne hunder burde kun behandles ved påvist infeksjon. Dette får man undersøkt hos dyrlegen.

Fra 2010 bestemte legemiddelverket at det trengs resept for å få kjøpt ormekur i Norge. Unntaket er ormekur som trengs etter Sverigebesøk –disse tablettene fås nå reseptfritt. Man kan også få kjøpt oremkur direkte på klinikken.

Forsikring:

Vi anbefaler alle å få hunden sin forsikret. De fleste forsikringsselskap tilbyr hunde- og veterinærforsikring i dag. Forhør deg litt rundt, priser og vilkår varierer! Veterinærforsikringen dekker dyrlegeutgifter ved sykdom og skade. Slik er hunden din garantert den beste pleie hvis uhellet er ute. En optimal behandling hos dyrlege i dag kan være omfattende og kostbar. Hunder skader seg gjerne mest første leveår, så tegn forsikring med en gang sjarmtrollet har entret hjemmet.

Identitetsmerking:

Alle hunder bør være identitetsmerket med mikrochip. Dette er en liten elektronisk brikke som plasseres under huden på hunden med en sprøyte. Dette skjer uten bedøvelse, og utføres selv på små valper. Mikrochipens nummer kan avleses elektronisk hos dyrlege, politi, falken etc, og gir en sikker identifisering av hunden hele livet. Mikrochipnummer og eiers opplysninger lagres i et felles register, slik at man lett kan finne eieren hvis hunden har tatt seg en tur på egen hånd. Merking kreves ved utstillinger, utenlandsreiser og ved HD-røntgen.

HD-røntgen:

Hofteleddsdysplasi (HD) er en arvelig utviklingsfeil hos hund som fører til grunne, dårlige hofteledd. Hunder med HD kan utvikle smerter i hofteleddet over tid. De fleste rasehunder som skal brukes i avl må ha kjent HD-status. Selv om hunden ikke skal brukes i avl er det lurt å vite hundens hoftestatus tidlig, ettersom utviklingen av symptomer fra HD kan reduseres ved riktig trening og behandling. De fleste raser undersøkes for HD etter fylte 12 måneder, noen store raser må ha fylt 18 måneder. Skal hunden undersøkes for HD må den inn til dyrlege som bedøver den og tar et røntgenbilde av hoftene. Disse bildene blir så sendt til Norsk Kennelklubb for evaluering.

Kurs:

Menneskets beste venn må også gå kurs. For små, uerfarne valper (og eiere…) er det viktig at man er tidlig ute med å gi dem gode vaner, og ikke minst å sosialisere dem. De skal lære seg både hunde- og menneskespråk, og da er et valpekurs en veldig god start. Også så morsomt! Etter hvert er det fritt fram å bygge på med videregående kurs. Mange hunder trenger mye stimulering og trening for å trives.