Tannproblem hos mellomstore og store hunder

Tannskader er det vi ser mest hos mellomstore og store hunder.

Visste du at hunder og katter har mye tynnere emalje enn mennesker? Selv en liten skade kan gi påvirkning av nervekanal og rot.

En ung tann tåler lite belastning

Blivende tenner som nettopp er brutt er som tomme skall og tåler lite. Det tar over 1 år for den unge tanna å bygge opp nok tannsubstans til å tåle mer påkjenning. En gylden regel er at hunder ikke skal bite på noe som er hardere enn det vi klarer å trykke inn med tommelen.

Helsesjekk

Tannskader oppdages ofte på helsesjekk hos dyrlegen. Dyr er mestere i å skjule tannsmerter, de finner alltid en måte å få i seg mat på.

Tannrøntgen

Tannrøntgen er uhyre viktig for vurdering av tannskader. Det er forbindelse mellom det ytterste laget på tanna og inn til nervekanalen, slik at en liten skade kan likevel føre til at bakterier kan trenge inn og gi betennelse i rota.

Vi tilbyr ulike typer behandling for ulike typer skader

Emaljeskader kan behandles ved å legge på en fylling eller et beskyttende lag.( Restorasjon).

Hund med knekt tann

Knekt tann uten synlig skade til nervekanal kan gi forandring av nervekanal og rot etter en viss tid.  Vår anbefaling er jevnlig kontroll med tannrøntgen og eventuell restorasjon.

Knekt tann med synlig skade til nervekanal må behandles. Åpen nervekanal er smertefullt og det utvikler seg til en rotbyll. Alt etter hvilken tann det gjelder, anbefales tanntrekk eller rotfylling.

Spesielt hjørnetenner er vanlig å rotfylle

Det vil si at skallet til tanna bevares og nervekanalen fjernes og fylles med en fylling. Målet er å bevare funksjonen til bittet og stødigheten til kjevebeinet.

Nedslitte tenner

Tenner slites skjevt ved bittfeil eller ved at de får tygge på noe som sliper ned emaljen raskere enn kroppen får reparert den. Emalje er det ytre sterke laget og kan ikke dannes på nytt. Emaljen hos hund og katt er mye tynner hos mennesker og kroppen reparerer med et annet stoff som ikke er like sterkt. Derfor er golfballer med sand noe ikke å anbefale, da det fungerer som slipepapir!

Ta kontakt med Smådyrklinikken

Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille en tannsjekk? Ta kontakt med oss og vi vil hjelpe deg.