Kastrering av hunn- og hannkatt

Hvorfor kastrere katten din?

Vi anbefaler å kastrere alle hunn- og hannkatter som ikke skal brukes til avl. Det er flere grunner til dette.

For det første vil det være med og forhindre antall uønskede kattunger, og dermed antallet hjemløse katter. En annen viktig grunn er at kastrerte katter ikke streifer så langt unna hjemmet sitt, og de slipper stresset og slåssingen som ofte følger med det å hevde et stort revir. Eieren slipper urinmarkering i og rundt hjemmet, og en kastrert katt vil være mer hjemmekjær og roligere. Hunnkatter har løpetid hver tredje uke, og da vil de oppføre seg annerledes og masete –i tobentes øyne veldig slitsomt. Dette unngår man ved å kastrere kattene.

Bestill time her.

P-piller til hunnkatter

Det er fortsatt noen som velger å gi kattene sine p-piller for å unngå løptid og drektighet. Dette anbefaler vi ikke, ettersom bruk av p-piller øker sannsynlighet for kreft i juret, og for livmorbetennelse hos katt. I tillegg er det lett å glemme, og katten kan spytte ut/ kaste opp tabletten.

Når kan kattene kastreres?

Vi anbefaler at katter som skal kastreres skal veie over 2 kilo. Som regel vil dette være rundt 5 måneders alder. Da vil narkoserisikoen være minimal for katten, og det er tidlig nok til at de ikke har blitt kjønnsmodne. Man kan selvfølgelig kastrere en katt når den er eldre/tyngre også.

Hva er egentlig kastrering?

Når vi kastrerer hunn- eller hannkatter fjerner vi henholdsvis testiklene eller eggstokkene til katten. Da fjerner vi samtidig muligheten til å produsere kjønnshormoner, og kattens trang til å reprodusere seg forsvinner.

Det har på folkemunne vært vanlig å si “kastrere” om hannkatter, og “sterilisere” om hunnkatter. Dette er egentlig feil bruk av ordet, ettersom man ved “sterilisering” ikke fjerner forplantningsorganet, men kun “knyter av” sædleder/eggleder. Steriliserte katter vil ikke kunne forplante seg, men de vil ha full kjønnsdrift. Det er ikke vanlig å sterilisere katter i Norge.

Hvordan foregår kastrering av katt?

Eier leverer katten på kinikken til avtalt tid -eventuelt leverer tidligere hvis det er mer praktisk for eier. Har man ønske om å være sammen med katten fram til den er trøtt er det mulig.

Først gjennomgår katten en grundig helsesjekk for å sikre at den er frisk og kan tåle narkose uten økt risiko. Den vil så få en beroligende sprøyte, og tas med til preoperasjonsrommet for å gjøres klar til operasjon. På alle hunnkatter blir det lagt en veneflon inn i blodåren, der de vil få intravenøs væske og medisiner.

Hannkatter blir barbert på og rundt testiklene, hunnkatter blir barbert på buken litt foran navlen og bakover. Huden vaskes og gjøres helt steril. Katten vil være i full narkose under operasjonen, og vil ikke merke noen ting, og være godt smertebehandlet. Under hele prosedyren vil katten overvåkes av en dyrepleier. Slik kan dyrlegen konsentrere seg om sin jobb og være sikker på at katten ligger stabilt i narkose.

Hannkattene får et lite sår ved hver testikkel som ikke sys sammen etterpå. Det er ekstremt sjeldent kattene bryr seg med dette.

Hunnkattene får et 1-2cm sår ved navlen. Vi bruker innvendig tråd som vil løse seg opp av seg selv, så det er ikke noen sting som skal tas etterpå. Det er likevel viktig at katten ikke slikker på operasjonssåret. Vi har som rutine å ta en sårkontroll etter noen dager, for å sjekke at såret er fint og at katten har det bra.

Etter at katten er ferdig på operasjon tar det ikke lang tid før de begynner å våkne igjen. De vil være smertebehandlet og rolige. Kattene legges til overvåkning på katteoppstallingsrommet, der en dyrepleier alltid har ansvar for å følge med på at de har det bra, holder seg varme og våkner fint. Eieren kommer og henter til avtalt tid senere på dagen, når katten er helt våken. Man får da da både skriftlig og muntlig gjennomgang av en dyrepleier om hva man skal passe på, medisineringsplan etc.

Kastreringsprisen vil dekke hele denne prosedyren, inkludert smertestillende til bruk hjemme, og sårkontroll av hunnkatter. Vi tilbyr også kastreringspakker der man får rabattert pris hvis man ønsker å vaksinere og/eller id-merke katten samtidig.

Hvis katten skal/er id-merket vil vi samtidig tatovere inn bokstavene «ID» i øret på katten når den likevel er i narkose. Det anbefaler vi for at andre lettere skal kunne se at denne katten er id-merket.

Kastrerte katter vil lette kunne bli overvektig, både fordi de er roligere, men også fordi forbrenningen går ned. Det er viktig å velge riktig for og riktig mengde for til kastrerte katter. Vi veileder deg gjerne på det.

Bestill time

Ønsker du bestille time eller har du noen spørsmål rundt kastrering? Ta kontakt med oss.

katt, hannkatt, veterinær, kastrering,
ikon, logo

Kontakt Smådyrklinikken

Ring oss på telefon: 74 08 14 11

Send oss en epost på [email protected] eller bruk skjemaet her.

Rinnvegen 5, 7609 Levanger

Åpningstider:

Mandag og Torsdag: 08:30-18:00
Tirsdag, Onsdag og Fredag: 08:30-16:00

Poliklinikken avsluttes en time før stengetid.

katt inne til kastrering, undersøkelse av katt
katt inne til kastrering, katt med dyrepleier