Laboratorie

For å stille rett diagnose er det ofte nødvendig å kjøre forskjellige prøver fra for eksempel blod, urin, vevsceller, hud, bukvæske eller avføring. Et viktig hjelpemiddel for å kunne stille raske og eksakte diagnoser er derfor et moderne laboratorium.

Velutstyrt og topp moderne laboratorium

Vi har et velutstyrt og topp moderne laboratorium på klinikken. Her har vi mulighet til å kjøre en mengde forskjellige prøver, og dermed få prøvesvaret innen kort tid.

De få prøvene det ikke er mulig å kjøre på egen lab sender vi til velrennomerte laboratorier i Norge, Tyskland og England og USA.

Noen av analysene som er tilgjengelig ved klinikken er

  • Full blodprøveanalyse for cellestatus, infeksjonsstatus og kontroll av indre organsystemer
  • Urinundersøkelser inkludert dyrkning av urin
  • Hormonundersøkelser for riktig parringstidspunkt
  • Stoffskifteprøver
  • Avføringsprøver
  • Alle typer celleprøver og biopsier
  • Hurtigtest for parasitter, virus, bakterier
  • Dyrkning av sopprøver inkludert ringorm
  • Hurtigtest for hjertesykdom
  • Mikroskopiundersøkelser

Kontakt Smådyrklinikken Inn-Trøndelag

Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille time? Ring oss på telefon 74 08 14 11 eller send oss en melding via kontaktskjemaet.

Blodprøver

Det er ønskelig å ta blodprøver på fastet dyr hvis det er praktisk mulig. Derfor kan ikke pasienten ha fått noe mat de siste 12 timene før prøven tas. Vann skal gis som vanlig.
Hvis dyret går på medisiner er det viktig å avklare om/når dyret skal få medisinen sin før prøven tas.

Som regel går det veldig fint å ta en blodprøve uten å dope ned dyret, men av og til er sedasjon nødvendig.

Som regel blir det barbert et lite område på stedet der blodprøven tas. På katt er det ofte på halsen, på hund på en framfot eller på halsen.

Vi har mulighet til å analysere mange typer blodanalyser på klinikken. Kjører vi på egen lab vil vi ha svaret innen få minutter.

Noen prøver sendes inn til eksterne laboratorier. Da sendes prøven som regel med DHL-bud, slik at laboratoriet har prøven neste dag. Vi mottar da prøvesvaret etter en til flere dager.

Urinprøver

Som regel er det ønskelig å teste morgenurin, men det er ikke alltid det er gjennomførbart. Det er uansett viktig at dyret ikke tisser de siste 2-3 timene før en prøve skal tas.

Det er viktig at en urinprøve er fersk, så som regel tar vi prøven på klinikken. Ofte er det nødvendig med helt steril urin. Da da tar dyrlegen prøve gjennom buken -rett fra blæra. Dette krever bruk av ultralyd, og som regel er dyret lett dopet ned.

Avføringsprøver

Avføringsprøver tas for å sjekke for forskjellige typer parasitter. Noen ganger dyrkes også avføring for se etter uønskede- eller overflod av visse bakterier. Vi kan også lete etter spor av blod i avføringen.

Som regel samler eier selv avføring fra minimum tre dager, og leverer på klinikken. Fram til prøvene leveres på klinikken er det viktig at de oppbevares kjølig.