Det finnes mange typer innvollsorm, men i Norge er spolorm og bendelorm de mest vanlige typene hos hund og katt.
Ormekur katt
Smitte av spolorm skjer fra katt til katt, gjennom kontakt med infisert avføring. Smitte av bendelorm skjer ved at katten fanger eller spiser infisert byttedyr som mus, fugl og rotter.
Kattunger kan smittes av moren gjennom melken, derfor skal man alltid behandle kattemoren og kattungene ved ca uke 2-3 og annenhver uke frem til de er 12 uker gammel.
Deretter behandles kattene 2-4 ganger i året alt etter hvor høyt smittepress det er. Katter som spiser mye mus bør behandles ekstra i de periodene det er mye byttedyr.
Hvilke symptomer indikerer at katten er smittet av orm?
Det er ikke så lett å oppdage om en katt er infisert av orm, da de fleste katter ikke viser symptomer. Likevel kan noen vise tegn som økt matlyst, vekttap, oppkast og diaré. Ormer kan også observeres i avføringen eller rundt endetarmsåpningen. Dersom du legger merke til små riskorn nær kattens hale, kan dette være et tegn på bendelorminfeksjon. Det er viktig å vite at bendelorm ikke utgjør noen fare for mennesker.
Bestill ormekur
Mistenker du innvollsorm på katten din, eller har dere fått kattunger? Ta kontakt med oss for råd og veiledning, og resept på ormekur.
Informasjon om bendelorm
Som nevnt tidligere så er bendelorm sammen med spolorm den vanligste innvollsormen vi ser hos katter her i landet. Bendelormen smitter fra byttedyr katten fanger, dette kan f.eks være mus eller ferskvannsfisk.
Selve bendelormen er normalt sett rundt 20-30 cm lang, men den kan bli opp til 70 cm lang. Ormen lever i kattens tarmsystem og overføres i svært få tilfeller til oss mennesker (bendelormen Dipylidium Caninum kan smitte).
Dipylidium Caninum og Taenia taeniaeformis er de vanligste bendelormene. Dipylidium Caninum smitter via infiserte lopper. Derfor bør katten behandles for lopper når den får ormekur, dermed unngår du at katten din blir smittet på nytt.
Taenia taeniaeformis smitter gjennom små byttedyr som katten fanger.
Echinococcus multilocularis er en annen type bendelorm, den er ganske sjelden og smitter via byttedyr. Denne bendelormen er faktisk livstruende for oss mennesker.
Informasjon om spolorm
En spolorm kan legge over 6 millioner egg hver eneste måned, dermed er det lett å forstå at en enkelt katt kan smitte mange andre katter i nærområdet. Ved å gjennomfør en ormekur vil dette beskytte katten din, «spot-on ormekur» dreper spolormen uansett om det er snakk om en fullvoksen orm eller en liten larve.
En katt smittes vi egg i avføring fra andre dyr eller at de f.eks spiser en mus, gnager eller insekt som er smittet. Smitte kan også skje gjennom morsmelken, derfor kan det være smart at katten får en ormekur en uke før den skal føde, dette vil forebygge videre smitte blant kattungene.
Det er svært lite sannsynlig at du blir smittet av din egen katt. Spolormen overføres vanligvis gjennom kattens avføring, så det er ikke nødvendig å bekymre seg. Hvis du skulle komme i kontakt med eggene og svelge dem, er det mulig at de kan utvikle seg i kroppens indre organer eller til og med i øyet. Det er viktig å merke seg at en spolorm ikke kan fullføre sin utvikling til voksen orm i menneskekroppen.
Ta kontakt med oss for råd og veiledning, og resept på ormekur.
Kontakt Smådyrklinikken
Ring oss på telefon: 74 08 14 11
Send oss en epost på post@smadyr.com eller bruk skjemaet her.
Rinnvegen 5, 7609 Levanger
Åpningstider:
Mandag og Torsdag: 08:30-18:00
Tirsdag, Onsdag og Fredag: 08:30-16:00
Poliklinikken avsluttes en time før stengetid.