Bildediagsnostikk
For å komme frem til riktig diagnose når katten din har helseplager, og fastsette riktig behandling tar vi ofte i bruk forskjellige typer bildediagnostikk.
Smådyrklinikken har investert i moderne og avanserte apparater som hjelper dyrlegene våre i arbeidet. Det er selvsagt en forutsetning at man har god kunnskap i å bruke utstyret, og har erfaring til å tolke resultatene. Vi har tatt videreutdanning innen dette og nyter godt av det i klinikkhverdagen.
Røntgen av katter
Mange lidelser kan oppdages ved hjelp av røntgen. Det kan være skader/forandringer i skjelettet, fremmedlegemer, sykdommer i mage/tarm, urinveier, svulster, forandringer i brystkassen og hjertelidelser.
Vi utfører alle ordinære typer røntgenundersøkelser ved klinikken, i tillegg til mer spesielle undersøkelser som kontrastundersøkelser av mage/tarm og urinveier.
Klinikken har et nytt røntgenapparat med digital fremkalling som gir gode bilder av høy diagnostisk kvalitet. Ettersom bildene er digitale kan de med et enkelt tastetrykk sendes videre til spesialistundersøkelser i Europa og USA.
Ultralyd
Ultralyd er et uvurderlig verktøy innenfor svært mange sykdomsproblemer, og er flittig brukt ved klinikken vår. Det krever riktignok lang erfaring å tolke ultralydbilder. To av veterinærene våre har videreutdannet seg innen ultralyd, og har drevet med dette i mange år.
Fordelen med ultralyd er at det er en smertefri og enkel undersøkelse for dyrene. Mange har sikkert sett gråhvite felt på en ultralydskjem og ikke skjønt noe av hva man ser. For dyrlegene våre er dette en egen verden som kan gi et fantastisk innblikk i hva som skjer inne i kroppen.
Til eksempel brukes ultralyd ved alt fra undersøkelse og prøvetaking av organer i bukhulen, til undersøkelse for fremmedlegemer, screening for kreft, pusteproblemer, reproduksjonsproblemer og drektighetsundersøkelser. Hos oss er ultralydapparatet daglig i bruk.
Blodprøver
Det er ønskelig å ta blodprøver på fastet dyr hvis det er praktisk mulig. Derfor ønsker vi at pasienten ikke har fått mat de siste 12 timene før prøven tas. Vann skal gis som vanlig.
Hvis dyret går på medisiner er det viktig å avklare om/når dyret skal få medisinen sin før prøven tas.
Som regel går det veldig fint å ta en blodprøve uten å dope ned dyret, men av og til er sedasjon nødvendig.
Vanligvis blir det barbert et lite område på stedet der blodprøven tas. På katt er det som oftest på halsen.
Vi har mulighet til å kjøre mange typer blodanalyser på klinikken. Kjører vi på egen lab vil vi ha svaret innen få minutter.
Noen prøver sendes inn til eksterne laboratorier. Da sendes prøven som regel med DHL-bud og fly, slik at laboratoriet har prøven neste dag. Vi mottar prøvesvaret så raskt laboratoriet har analysert prøven. Det varierer litt hvor raskt vi har svaret, men fra en til syv dager er vanlig ventetid.
Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille en time for å sjekke helsen til dyret din? Ta kontakt så hjelper vi deg.
Følg Smådyrklinikken Inn-Trøndelag på Facebook.
Kontakt Smådyrklinikken
Ring oss på telefon: 74 08 14 11
Send oss en epost på post@smadyr.com eller bruk skjemaet her.
Rinnvegen 5, 7609 Levanger
Åpningstider:
Mandag og Torsdag: 08:30-18:00
Tirsdag, Onsdag og Fredag: 08:30-16:00
Poliklinikken avsluttes en time før stengetid.