Nyttig informasjon før et besøk hos oss
Før ankomst
Vi har timebestilling og ikke «drop-in», så vi setter pris på at du kontakter oss for å sette opp en time på forhånd. Du kan bestille time over telefon, sende en e-mail eller eventuelt ved å komme innom resepsjonen. Det er også mulig å få kontakt med oss via vår Facebookside.
Vi anbefaler å ringe hvis det gjelder noe du vil ha svar på raskt.
Vi tar imot alle pasienter som har behov for akutt hjelp selv om vi i utgangspunktet har full dag. Det er viktig at du likevel ringer oss på forhånd så vi kan forberede oss på at dere kommer. Hvis dere ringer oss etter stengetid vil dere komme til en telefonsvarer der det er lest inn telefonnummer til de som har akuttvakt i området.
Klinikken gikk fra 11.01.2021 over til rød beredskap.
Her er gjeldende rutiner ved Smådyrklinikken.
- Eier får ikke være med dyret inn til dyrlegen hvis ikke annet er avtalt.
- Bank på døra, eller ring når dere kommer, så vi vet at dere er her og kan registrere dere.
- Eiere oppfordres til å vente i bilen og må være tilgjengelig på mobil.
- Vi møter dere ved inngangen for å hente og levere dyret.
- Betaling skjer i resepsjonen så lenge det ikke er mer enn tre kunder inne til enhver tid, eller via VIPPS (nr 99457).
- Ved kjøp av fôr/betaling etc skal det være max 3 personer inne i resepsjonen til enhver tid. Hold minimum 2 meters avstand.
- Alle kunder som er inne i klinikken SKAL bruke MUNNBIND og SPRITE HENDENE.
- Gi oss beskjed før du kommer hvis du eller noen i nærmeste omkrets er/har vært syk
Vi håper på forståelse for reglene.
Blir noen av oss smittet må vi stenge ned klinikken.
- Vaksinering: Husk vaksinebok. Hvis dyret har pass er det dette som skal tas med ved vaksinering.
- Forsikringsopplysninger: Er dyret ditt forsikret kan det være lurt å ta med informasjon om forsikringsselskap og forsikringsnummer. Resten ordner vi ved klinikken.
- Stamtavlen: Er det første besøk ved klinikken kan det være greit å ha med stamtavlen. Ved HD/AD-røntgen kan gjerne stamtavlen være med.
- Første besøk: Hvis det er dyrets første besøk hos oss kan du gjerne ta med en oversikt over sykehistorien og hvilke medisiner dyret ditt eventuelt står på.
- Ikke eier: Hvis det er andre enn eieren som kommer med dyret er det viktig at den som kommer er oppdatert på sykehistorien.
Hvis et dyr er sykt vil vi alltid spørre eieren grundig om sykehistorien til dyret. Dette er et viktig utgangspunkt for å finne ut hva som er galt.
Tenk nøye igjennom hva det er du har lagt merke til –hva har du sett som er unormalt. Når begynte symptomene. Oppsto det brått eller har det kommet over tid. Drikker dyret mer. Er symptomene konstante eller verre i visse tilfeller. Når merker dere symptomene mest. Har dyret vært sykt før. Hvilken mat får dyret osv er eksempler på spørsmål vi ofte stiller.
Hvis du av en eller annen grunn ikke kan møte til avtalt time må du ringe og avbestille timen senest dagen før. Hvis vi ikke får beskjed om dette vil kunden få tilsendt faktura på ikke benyttet time.
Luft gjerne hunder godt før de kommer.Vær obs på at spesielt hannhunder vil tisse inne på klinikken hvis de får mulighet -selv om de aldri har gjort dette før hjemme.
Pasienter som har symptomer fra urinveiene eller som skal til ultralyd skal ikke tisse siste 2-3 timer før de kommer. Ta dyret raskt ut i bilen og derfra inn i klinikken, slik at de kommer med full blære
En del pasienter skal faste før de kommer. Dette gjelder alle hunder og katter som skal inn for kirurgi eller annen narkose. Det gjelder også alle dyr som skal sederes (beroliges), dyr som skal utredes/ta blodprøve, og dyr som skal ta ultralyd av magesekk.
En generell regel er at de kan få et vanlig måltid kvelden før besøket, og hvis det er praktisk mulig kan de i tillegg gjerne få et lite måltid ca 3-5 timer før dere kommer. Dyr som skal til utredning/blodprøver skal fastes 12 timer. NB: Kaniner skal ha mat tilgjengelig helt fram til besøket, og vi vil gjerne at de har med seg litt for når de kommer.
Alle dyr skal ha vann tilgjengelig fram til de kommer på klinikken.
Kirurgipasienter/anestesi:
- Pasienter som skal i anestesi /narkose skal fastes. De kan få et lite måltid 3-5 timer før timen hvis ikke annet er opplyst. Vann skal de ha tilgjengelig fram til de kommer på timen. Når dyret er våkent igjen vil vi ofte gi det mat på klinikken. Bruker det en spesiell diett er det derfor fint om det tas med på klinikken.
- Det er en fordel hvis dyr som kommer for kirurgi er rene, så bad dyret dagen før hvis det er mulig.
- Hvis dyret går på medisiner bør disse tas med i en pose og leveres sammen med dyret. Skriv opp dose, og om dyret har fått medisinen samme dag.
- Slik forbereder du dyret ditt til norkose.
Sedasjon/neddoping:
- Alle pasienter som skal sederes (dvs får en sprøyte slik at de blir trøtte) skal fastes i minimum 3-5 timer. De bør uansett få et måltid kvelden før. Dette anbefales blant annet for å minimere risiko for oppkast og inhalasjon til luftveier under sedasjon.
Utredninger:
- Pasienter som skal inn til utredninger skal som regel ikke ha spist mat siste 12 timer før de kommer. Dette er fordi en del prøver kan bli påvirket av nylig måltid. Dyret vil fores på klinikken hvis det ikke er spesielle grunner for at det skal faste videre. Går dyret på en spesiell diett/fôr er det greit å ta med dagens porsjon på klinikken.
Røntgen for telling av antall fostre:
- Mange ønsker å vite hvor mange valper en tispe har før hun skal føde.
- Etter dag 40 til 45 begynner valpenes skjelett å ha så mye kalsium at de vises på røntgen. Vi anbefaler å vente til tidligst dag 50 etter parring for å ta bildet, da er det større sjanse for å se alle valpene godt.
- For å få tydelige bilder er det en stor fordel at tispa ikke har mye mat og avføring i magen. Det kan derfor være lurt å ta bildet like før tispa skal få mat. Det er også lurt å gå en skikkelig luftetur først, slik at hun får gjort fra seg før bildet tas.
Ultralyd:
- Det er en stor fordel at hunder har lite avføring i tykktarmen når de er inne til ultralyd, ettersom mye avføring og gass i tykktarmen kan forstyrre lydbildet. Gå gjerne en luftetur noen timer før konsultasjonen.
- Dyr som skal ta ultralyd av magesekk skal faste minimum 12 timer før undersøkelsen.
- Hvis det er urinblæren som skal undersøkes må det være urin i blæren ved ultralydtaking. Da bør de ikke luftes/tisse siste 2-3 timene før undersøkelsen.
Mistanke om urinveisproblemer:
- Vi er avhengig av å få en urinprøve av disse pasientene. Det er derfor viktig at dyret ikke får tisse siste 2-3 timer før konsultasjonen. -Ikke slipp katter ut, og unngå luftetur på hunder. Noen ganger må hunder bæres inn for å unngå tissing. Vi vil helst ta urinprøven her ved klinikken for best mulig resultat. Ofte tas ultralydguidet urinprøve sterilt via blæren.
Når du kommer
For både dyrets egen og andres sikkerhet skal alle hunder som tas med inn i klinikken leies i bånd, og alle katter skal være sikret i bur, eventuelt pappeske etc. Det er mange grunner til dette, ikke minst for å minske fare for smitte.
Resepsjonistene vil registrere i journalsystemet at dere har kommet, og passe på at vi har riktige opplysninger om deg og dyret ditt. Det er viktig at vi har riktig adresse og telefonnummer. Vi vil gjerne registrere e-mail adressen din, i tilfelle det blir nødvending å sende deg nødvending informasjon, prøvesvar, forsikringsoppgjør og lignende.
Spesielt hvis det er første gang du er på besøk hos oss er det viktig at resepsjonisten får registrert alle opplysninger om eier og dyr som trengs for journalføring og videre oppfølging
Alle hunder veies før de skal inn til konsultasjon. Katter veies inne på undersøkelsesrommet.
Dersom det er mistanke om smittsom sykdom vil du bli bedt om å ta dyret direkte inn på et eget undersøkelsesrom i stedet for å sitte på venterommet der det er andre dyr.
Har du mistanke om at dyret ditt har en smittsom sykdom er det viktig at du gir oss beskjed når du bestiller timen.
Av og til, spesielt hvis vi har fått inn akutte pasienter, kan vi være litt forsinket. Vi vil i så fall gi beskjed om dette når du kommer.
Skulle du ha det spesielt travelt setter vi pris på om du sier ifra til oss med en gang.
Alle kunder er selvfølgelig velkommen til å ta en kopp kaffe mens de venter.
Noen ganger skal dyret være igjen på klinikken uten deg. Det får du beskjed om på forhånd eller det avtales underveis.
Når dyret leveres avtaler vi samtidig tid for henting, eller avtaler å ringe deg senere for å bestemme når det skal hentes.
Urolige pasienter kan føle seg tryggere hvis de har et pledd eller et klesplagg de er kjent med inne i oppstallingsburet. Hvis det leveres sammen med dyret er det eiers ansvar å få det med hjem igjen. Det kan også bli fjernet fra buret etter kirurgiske inngrep av hygieniske årsaker.
Før vi går videre med undersøkelser og inngrep vil du få et veiledende prisestimat. Du får da oversikt over hva anbefalt undersøkelse/behandling vil koste, slik at du kan godkjenne prisen på forhånd.
Mange av våre faste priser finner du HER. Du kan også be om et prisoverslag hvis du ikke finner prisen du leter etter. En del priser vil variere ut fra dyreart, størrelse på dyret og omfang av undersøkelse/skade, og kan være vanskelig å estimere eksakt på forhånd.
Henting
Tidspunkt for henting avtales når du leverer dyret, eller vi avtaler å ringe deg senere for å avtale når det skal hentes.
Vanligvis finner dyrene seg godt til rette på oppstalling, og er veldig fornøyd med tilværelsen der. Hvis dyret ditt blir urolig under veis vil vi kontakte deg og prøve å avtale tidligere henting.
Etter undersøkelser og/eller behandling og kirurgi vil vi passe på å gi deg tydelig beskjed om hva du kan forvente, og hva du skal passe på i etterkant.
Alle nødvendige beskjeder gis skriftlig og/eller muntlig, og vi svarer samtidig på eventuelle spørsmål. Hvis dyret har vært oppstallet får du denne informasjonen på ettermiddagen når du henter dyret.
Utlevering av pasienter gjøres ofte av en dyrepleier.
Hvis det er aktuelt vil vi gjennomgå eventuell medisinering med deg når dyret er ferdig og skal hjem.
Som regel vil du får med en resept, men av og til sender vi med medisiner sammen med en tydelig beskrivelse på hvordan de skal gis.
Det er ikke uvanlig at det er behov for en oppfølgingstime. Slike kontrolltimer settes som regel opp i resepsjonen når dyret skal hjem.
Betaling må utføres samme dag hvis det ikke skal gjøres et direkteoppgjør med forsikringsselskapet.
Konsultasjoner ved klinikken må betales kontant eller med bankkort eller kredittkort. Vi tar også Vipps ved mindre summer. Du har også mulighet å betale med Dyrekonto.
DYREKONTO: Smådyrklinikken har samarbeid med Resurs Bank, og kan tilby Dyrekonto. Dette er en kredittordning for kunder på dyreklinikker. Vi kan gjennom Dyrekonto tilby faktura med opptil 60 dagers forfall uten gebyr. Du betaler enten hele summen uten kostnad eller velger en fordelaktig delbetaling. Delbetaling inntil 12 mnd. er rentefritt. Ønsker du et lavere månedsbeløp kan du delbetale i opptil 72 måneder med rente. Valget er ditt, og du velger først når du har mottatt fakturaen. Fakturaen fra Resurs Bank mottar du måneden etter du har vært hos oss. Den kommer i midten av måneden, og har betalingsfrist siste dag den måneden. Du kan selv søke om Dyrekonto her, eller vi kan hjelpe deg med å søke om dyrekonto på klinikken. Da må du i så fall ta med gyldig legitimasjon.
Ved helt spesielle situasjoner kan vi akseptere å sende med faktura, men dette skal godkjennes før konsultasjonen. Du vil da tillegges et fakturagebyr.
Hvis dyret er forsikret gjennom dyreforsikring vil vi hjelpe deg å fylle ut nødvendige forsikringspapirer.
Hvis det skal foretas direkteoppgjør med forsikringsselskap må dette avtales med veterinæren ved levering. Direkteoppgjør vil si at vi ordner betalingen direkte med forsikringsselskapet slik at du kun blir belastet egenandelen fra oss. Vi trenger da forsikringsselskap, forsikringsnummer, og for visse forsikringsselskap må dere avklare direkteoppgjør med selskapet på forhånd. Vi vil sende deg faktura på egenandel på e-mail.
Alle kjæledyr kan forsikres, noe vi sterkt anbefaler. Dyrlegeutgifter til sykdom og behandling vil da dekkes av forsikringsselskapet, som for eksempel kloskader, ørebetennelser, sårskader, undersøkelse ved oppkast/diare, keisersnitt, fremmedlegemeoperasjoner o.l. Eieren betaler kun en egenandel.
Vær oppmerksom på at forebyggende behandlinger som vaksine og tannsteinsfjerning o.l. ikke dekkes av forsikring. Du må selv undersøke om dyret ditt dekkes av forsikringen.
Det kan være stor forskjell på vilkår og pris på veterinærforsikringer, så vi anbefaler å sjekke litt før du velger selskap. Agria og Gjensidige er de største innen dyreforsikring i Norge, men de fleste forsikringsselskap tilbyr dette.