Helseundersøkelse for katt
Selv om du ønsker at katten din skal holde seg friskt hele livet så vil man som regel trenge noen turer innom dyrlegen i løpet av et dyrs liv. I tillegg til rutinemessige besøk for forebyggende helse, så kan det skje at katten har sloss og fått et bittsår, kaninen er rød i et øye, hunden har tråkket på et glasskår, brukket en klo, klør i øret eller har fått analkjertelbetennelse. Da kommer man inn til poliklinisk time.
Bestill årlig helsesjekk til katten din
Smådyrklinikken Inn-Trøndelag kan hjelpe deg med de fleste ordinære helsetjenester og rutineundersøkelser som du noen sinne vil trenge for dyret ditt.
Det er fint som dyrlege å følge et dyr fra kattunge, gjennom voksen alder, og til seniortilværelsen. Det er en stor tillitserklæring å få være med på hele denne reisen sammen med en dyreeier. Og når den dagen kommer at man må ta et siste forvell med kjæledyret sitt, så er vi der sammen med dere gjennom det også, og vil gjøre alt vi kan for at det blir en verdig og fin avslutning.
Kontakt Smådyrklinikken Inn-Trøndelag
Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille time? Ring oss på telefon 74 08 14 11 eller send oss en melding via kontaktskjemaet.
Alle katter bør ha en helseundersøkelse minimum en gang hvert år. Dette vil som regel skje samtidig med den årlige vaksinen.
At dyret ditt får en helsekontroll vil si at vi går igjennom dyret ditt systematisk, og sjekker at det er friskt og ikke har noen skjulte skader eller sykdommer. For en erfaren dyrlege går dette ofte raskt. Selv om man kjenner dyret sitt godt, er det vanlig at dyrlegen kan finne forandringer man ikke legger merke til selv.
Under en helsesjekk vil vi blant annet se på:
Førsteinntrykk: Hvordan dyret virker på avstand. Pelskvalitet, bevegelse, holdning, våkenhet, tegn til halthet/stivhet, almenntilstand etc.
Pels og hud sjekkes for unormalheter som tørr/tynn/dårlig pels, røyting, flass tegn på hudparasitter, sår, hevelser/svulster i hud.
Hold: vi vurderer om dyret ditt er i normalt hold, eller om det eventuelt er for tykt eller tynt. Les for øvrig om hold hos dyr
Øyne: Vi ser etter unormalheter, økt tåreflod, rødme, irritasjon, forandringer i øyne/øyelokk/rundt øyne.
Ører: Vi sjekker at det er normal mengde ørevoks, kikker etter rødme, hevelser, andre forandringer.
Munnhule/tenner: Vi ser etter grad av tannsten og plakk. Vi ser etter skadde tenner, unormal tannstilling og slitasje og eventuelle svulster i tannkjøtt.
Lymfeknuter: Forstørrede lymfeknuter er tegn på at noe er galt. Alle lymfeknuter kjennes over.
Buken palperes: Vi klemmer på buken for å kjenne at bukinnholdet virker normalt uten hevelser, fylninger, forstørrelser.
Juret kjennes over etter unormalheter
Testikler kjennes over
Skjede sjekkes for utflod og andre unormalheter.
Analkjertler og området rundt anus sjekkes
Halen kjenners over etter kuler, skader
Navlen kjennes over etter hevelser.
Klørne sjekkes. Er de passe lange? Er det unomral slitasje etc.
Muskelmassen vurderes. Er det muskelsvinn? Er det mer muskelmasse på en side?
Væskebalanse: Vi sjekker at dyret ikke er dehydrert.
Auskultasjon: Vi lytter på hele hjertet –eventuelt fra begge sider, og vi hører på lungene for å utelukke unormalheter.
Når katten din blir eldre øker sannsynligheten for lidelser. En seniorsjekk av katter over 7 år kan føre til at man oppdage problemer tidlig -før eier egentlig har lagt merke til at noe er på gang. Ved å oppdage underliggende sykdom på et tidlig stadie kan veterinæren i mange tilfeller forebygge at sykdommen får utvikle seg. Riktig og tidsnok behandling vil være livsforlengende.
Du kjenner dyret ditt best selv. Man kan legge merke til at kjæledyret oppfører seg litt annerledes enn før. For eksempel beveger seg annerledes, drikker mer, sover mer, kaster opp av og til. Da er det uansett lurt å ta kontakt for en ekstra sjekk. Men det er ikke alt som er mulig for en eier å oppdage –i alle fall tidlig i forløpet.
En seniorsjekk vil si at man sjekker dyr over 7 år mer grundig for tegn til begynnende sykdom. En seniorsjekk hos oss vil inkludere grundig helsesjekk inkludert grundig tannsjekk, blodprøve og urinprøve.
Sjekkliste:
Ser du noen av disse tegnene hos din katt kan det være ekstra lurt å komme inn til en seniorsjekk hos veterinæren.
- Dyret er mindre i aktivitet og sover mer.
- Dyret virker stivt, beveger seg annerledes, må «gå seg varm» etter å ha sovet.
- Vekttap eller økt vekt uten at det forklares med økt foring.
- Endret appetitt
- Dårlig ånde, irritert tannkjøtt, tannstein.
- Økt tørst
- Dårligere pels, økt røyting
- Mindre renslig, tisser inne, må ut å tisse om natta etc.
- Generelt endret adferd.
Hvis dyret det feiler dyret ditt noe og du kontakter klinikken, vil du bli satt opp til en konsultasjon.
Konsultasjonen starter med at dyrlegen tar en anamnese. Det vil si at eier blir spurt ut om sykehistorien og symptomene til dyret. En god anamnese er helt avgjørende for at dyrlegen raskt kan snevre seg inn til hvor problemet ligger, og komme fram til en diagnose. Dyrene kan ikke fortelle selv hva som feiler de, eller hvor de har vondt, så da er det opp til deg som eier å fortelle hva du har lagt merke til. Akkurat som når legen spør deg under en legetime.
Tenk over hva det er du har reagert på -hva har du sett som er unormalt. Når begynte symptomene, hva begynte først? OPpsto det brått eller har det kommet over tid? Er symptomene konstante eller verre i visse tilfeller? Når merket du symptomene best? Har dyret vært sykt før? Hvilken mat får dyret? Kommer noen andre enn eieren med dyret er det viktig at den som kommer er oppdagert på sykehistorien.
Anamnesen kan ta veldig kort eller langre tid, alt etter hva dyret er inne for.
Etter dette vil dyrelgen undersøke dyret. Før man går spesifikt inn på problemomerådet tas det en generell helsesjekk. Slik får dyrlegen en oversikt over helsen til katten, og får viktig informasjon som kan ha sammenheng med det man kommer for. -Eller som kan være bifunn som er viktig å ha med seg i helheten i helsetilstanden til dyret.
Når man har en følelse av den generelle helsestatusen vil dyrlegen gå mer spesifikt inn på problemet dyret har. Det foreslås en plan videre, eller dyret blir behandlet direkte hvis det er aktuelt.
Kontakt Smådyrklinikken
Ring oss på telefon: 74 08 14 11
Send oss en epost på [email protected] eller bruk skjemaet her.
Rinnvegen 5, 7609 Levanger
Åpningstider:
Mandag og Torsdag: 08:30-18:00
Tirsdag, Onsdag og Fredag: 08:30-16:00
Poliklinikken avsluttes en time før stengetid.