Skitur med hund

Skitur/snørekjøring med hund

Skal du på skitur med hunden?

Ved å ta noen forhåndsregler påser du at skituren blir uforglemmelig og at ikke hunden din skader seg.

Skiskader

Skarpe kanter på skiene som skader hunden er noe vi dessverre opplever. Slike skader oppstår også som regel når du er langt unna en veterinær som kan bistå. Derfor er det viktig at du alltid tar med deg førstehjelpsskrin og at du vet hva du skal gjøre for å behandle skaden som har oppstått.

Skiskader er som regel overflatiske eller dypere kuttskader som oppstår hos hundens poter, tredeputer eller bein. Er kuttet dypt nok vil knoklene komme til syne og samtidig som det også kan oppstå skader på muskler og sener. Slike skader er veldig smertefulle og vil ofte hemme hundens bevegelighet.

Det er ikke alltid at et kutt vil blø mye, noe som gjør at skaden kan være vanskelig å oppdage. Derfor før du alltid undersøke hunden om du ser den slikker seg til et bestemt sted. Kommer det blod ut av såret kan det i mange tilfeller virke mer alvorlig enn det det faktisk er, dette fordi blodspror i snøen virker mye større.

Skadene oppstår ofte når hunden din løper foran eller bak skiene og den ønsker å krysse. Da er det fort gjort å komme borte i kantene og om disse er av stål kan et kutt fort oppstå. Vi anbefaler at du bruker ski uten stålkanter. Eller at du sliper ned kantene foran og bak, ettersom det ofte disse områdene som skader hunden.

Behandle skiskader

Inspiser kuttet, er såret dypt og spriker bør du kontakte en dyrlege som kan undersøke skaden nærmere.

Rens såret og legg så på en bandasje som beskytter. Er det store blødninger må du legge en bandasje med trykk. Skulle blod trenge igjennom legger du over en ny. Det finnes selvheftende elastisk bandasje som er gode å bruke.

Ved kraftige blødning kan hunden gå i sjokk å få bleke slimhinner. Kontakt derfor nærmeste veterinær fortløpende.

Når et kutt oppstår ved tredeputene/labbene skal hunden ta det fullstendig med ro. Dette gjelde også om kuttet har oppstått i nærheten av et ledd. Slike skader kan medføre komplikasjoner og såret vil ikke gro om det ikke får ro.

Ved overflatiske kuttskader bør du bare rense såret og bandasjere det. Rens og skift bandasjen daglig inntil såret har grodd. Dette ser du ved at det er tørt og rur har dannet seg. Bruk saltvannsoppløsning på skader som ikke blør.

Setter det seg betennelse i såret eller om det ikke gror som det skal bør du kontakte veterinæren.

Utstyrsliste

Ta med deg førstehjelpsutstyr når du skal på skitur.

  • sårrens
  • kompresser og bandasje
  • plastertape
  • saks
  • potesokker
skitur med hund

Fjellvettregler for hund

Her finner du 10 fjellvettregler som gir utgangspunktet for en fin skitur i fjellet.

1. Vis respekt for sola

Ved sterk sol og UV-stråling kan snøblindhet oppstå. Symptomer på snøblindhet er:

  • hunden har rennende, røde og irriterte øyne.
  • hunden kniper igjen øynene og ønsker å unngå sollys.

Ta derfor med solbriller til hunden om dere skal ut på en lang tur.

2. Se opp for solbrenthet

Påskesola kan være sterk og dette kan resultere i at hunden blir solbrent. Ører, nese og andre kroppsdeler uten hår og pigmenter er ekstra utsatt hos hunden. Hunder med tynn pels vil være mer utsatt en hunder med tykk pels. Dekk til utsatte områder hos hunden. Du kan også bruke en solkrem som er skånsom for hunden.

3. Se opp for såre poter

Hyppig potesjekk er viktig. Sår eller skader kan oppstå, derfor er det lurt å med et par potesokker i sekken som hunden kan bruke ved behov. Potesalve bør også pakkes med, denne salven vil forhindre at snø- og isklumper blir et problem mellom potene. Husk at salven ikke skal inneholde vann, noe som kan føre til ytterligere skader.

Før du legger ut på tur:

  • sjekk at klør er velstelte
  • stuss klipp pelstustene som stikker ut under labben.

4. Bruk riktig utstyr

Nytt utstyr bør du "gå inn", ikke legg ut på en lang tur i nytt og utestet utsyr. Utstyret bør være tilpasset hunden og bruksområder. Risikoen for skader og sår er lavere om utstyret er godt tilpasset.

5. Legg ikke ut på langtur uten at hunden er trent

Hunden bør være godt trent om du skal ut på en lang tur. Med ski på beina vil du bevege deg raskere enn du normalt sett gjør. Samtidig er det tyngre for hunden å gå i løssnø og bære/trekke pulk og eller bagasje.

Tilpass derfor turen etter hvor god form hunden er i.

6. Vær rustet mot uhell

Ta alltid med førstehjelpsutstyr til hund og mennesker, en ulykke kan skje på ny minst aner det. Bandasje, potesokker, potesalve, sportstape og sårsalve er godt å ha tilgjengelig om noe skjer og du er langt unna hjelp.

7. Se opp for frostskader

Når hunden er i kontakt med kulde over lang tid kan frostskader oppstå. Hundens poter ører, hale og kjønnsorganer er de mest utsatte områdene.

Ikke skal gni hunden varm om du oppdager frostskader, dette er noe dyrlegen må behandle. Ta med varmedekken eller et isolerende underlag som hunden kan bruke når dere tar pause.

8. Pass godt på valpen i kulda

Valper er i større grad utsatt for kulde, dette fordi en valp ikke kan regulere kroppstemperaturen på samme måte som en voksen hund. Dette gjør den mer eksponert for kulde og snø. Dette gjelder også for hunderaser med lite eller tynn pels.

9. Husk ekstra fôr

På lange turer med høyt energiforbruk og kulde bør du gi hunden litt ekstra fôr. Du kan eventuelt gi flere og hyppigere måltider. Litt ekstra fett i maten er også greit.

Hunden må få riklig med vann når dere er på tur, husk både vann og drikkeskål til din firbeinte venn.

10. Ikke gi hunden sjokolade

Ikke gi hunden sjokolade, de tåler ikke teobromin som er et stoff som vi finner i produkter som sjokolade, kaffe, te, cola, og kakao. Mørk sjokolade er farligere enn lys sjokolade, da denne inneholder mer teobromin. Ta heller med vanlige godbiter som hunden kan kose seg med.

Disse fjellvettreglene for hund er utviklet av Mattilsynet.

Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille time? Ta kontakt så hjelper vi deg.