Ikke glem tennene!
Vi anbefaler å sjekke tennene til hunden og katten en gang i året hos dyrlegen. Dyrene er veldig flinke til å skjule det når de har smerter i munnen. Veldig ofte kan de ha knekte tenner, eller andre sykdommer i tennene sitt festeapparat uten at vi som eiere merker noen ting.
Tannverk er vanskelig å oppdage
En skulle tro at smerter gir dårligere matlyst, men dyr er mestere i å skjule ubehag og de finner ofte en annen løsning - som å tygge maten på den siden det ikke gjør vondt.
Dårlig ånde, sikling, tygger bare på den ene siden, vil ikke tygge på harde ting, endring i adferd (irritabel, ønsker mindre kontakt) kan være symptomer på tannproblemer.
Rødt eller blødende tannkjøtt og løse eller knekte tenner er sikre tegn på at noe er galt.
8 av 10 hunder over 3 år har problemer med tennene.
Veldig mange hunder har problemer med tennene. Enkelte individer er mer utsatt for tannhelseproblematikk pga arv. Det er derfor det er så viktig å starte tidlig og å følge opp jevnt, slik at man kan ta ting etter hvert som de dukker opp. Kommer man i gang med tannpuss fra dyrene er små kan man ofte sørge for at hunden og katten får en god munnhelse livet ut.
Problemer med tenner og tannkjøtt gir ikke bare ubehag i munnen, men kan også føre til sykdom og skader på indre organer. Kroniske betennelser i munnhulen kan spres til blant annet hjerte, lever og nyrer.
Ikke alle dyr er like enkle å undersøke.
Katten har 30 tenner og hunden har 42 tenner og 50 % av tanna befinner seg under tannkjøttet. Det er ikke alltid så enkelt å få undersøkt tennene nøye fordi ikke alle hunder og katter liker å bli kikket i munnen. Det vi ser etter er knekte tenner, tannstein, rødhet og irritasjon i tannkjøttet. Ved funn eller mistanke til sykdom eller skade, er det derfor best med en undersøkelse i narkose.
Ikke glem tannpussen.
Bakterier trives godt i munnen. Det er dette som er grunnlaget for dannelse av plakk og tannstein. Det er enklest for plakk og tannstein å feste seg i overgangen mellom tann og tannkjøtt, derfor er det viktig å pusse akkurat her. Det finnes også midler man kan smøre på som virker bakteriehemmende.
Tannpakke.
Husk at tannpuss ikke fjerner tannstein som allerede har fått bygget seg opp, men det hindrer dannelse av ny tannstein. Det lønner seg å venne katten og hunden på tannpuss fra de er små. Vi har satt sammen en tannpakke med det du trenger for å komme i gang med tannpuss. Denne inneholder en microfiber fingervott som er fin å starte med for tilvenning av tannpuss, en tannpasta som smaker godt og en tannbørste av god kvalitet. Du kan selvsagt bruke en barnetannbørste også, men det er viktig at denne er myk! Tannkrem til mennesker må ikke brukes da disse er giftige for dyrene.
Hvis hunden eller katten blir sint og truende anbefaler vi å avstå fra tannpuss. Da er det ekstra viktig å komme til kontroll av munn og tenner årlig hos en dyrlege.
Ønsker du råd og veiledning ang. tannpuss og produkter er det bare å ta kontakt, eller stikke innom klinikken. Vi har dyktige dyrepleiere som alltid har gode råd på lur.
Har du noen spørsmål om tenner/tannsykdommer eller ønsker du å bestille en time for å sjekke tannhelsen til hunden din? Ta kontakt så hjelper vi deg.
Følg Smådyrklinikken Inn-Trøndelag på Facebook.