Emaljeskader hos katt og hund

Emaljen på tennene kan skades

Det er ikke uvanlig at vi ser emaljeskader både hos katt og hund. Emaljen er det ytterste laget på tanna, og den skal beskytte selve tannsubstansen og nervekanalen mot skader og inntrenging av bakterier.

Dessverre er det slik at emaljen er ikke i stand til å reparere seg selv, og emaljen til hund og katt er mye tynnere enn hos mennesker. Det vil si at selv ved en liten skade, kan bakterier trenge inn til nervekanalen og i verste fall gi smerte og betennelse i nerveroten.

Emaljeskader kan skje av forskjellige grunner, som f.eks om dyret får et hardt slag mot tannen (traume) eller biter på harde gjenstander. Det kan også skje hos katter og hunder som har problemer med bittet sitt, der feilplasserte tenner gnisser mot hverandre og sliter ned emaljen. Det er viktig å forstå disse årsakene for å kunne forebygge og behandle emaljeskader.

Mistenker du at dyret ditt har problemer med tannhelsen bør du bestille en tannsjekk. Kontakt Smådyrklinikken her.

Vi utfører restorasjon - behandling av emaljeskader

På klinikken har vi et eget tannteam som både har kunnskapen og erfaringen til å vurdere og reparere emaljeskader. Våre flinke medarbeidere har spesialkompetanse innen tannbehandling på dyr.

For at vi skal kunne vurdere en emaljeskade må vi ta tannrøntgen og utføre en klinisk undersøkelse på dyret.

Ved overfladisk skade uten påvirkning av nervekanalen kan det utføres en restorasjon for å hindre ising og smerte. Det vil si at skaden repareres ved å legge et belegg på emaljen, en slags fylling eller “lim” som dekker over emaljeskaden. Belegget kan slites ned over tid, slik at det anbefales å følge opp med kontroller.

Hvis skaden har påvirket nervekanalen, kan rotfylling eller tanntrekking være nødvendig for behandling.

Forebygge emaljeskader

Det anbefales generelt at hunder ikke bør tygge på ting som er hardere enn det du kan trykke inn med tommelneglen din.

God tannpleie, jevnlige tannlegebesøk og å være oppmerksom på risikofaktorer kan bidra til å holde tennene friske og redusere sjansene for emaljeskader.