Et godt kosthold – viktig for valpen.
For at valpen skal vokse i normal hastighet, og utvikle seg til et sunt, sterkt og aktivt individ, må kostholdet inneholde alle næringsstoffer som valpen har bruk for. Proteiner, fett, karbohydrater, fiber, vitaminer og mineraler er nødvendige, og har spesielle oppgaver i kroppen.
Velg riktig fôr
Det er viktig å velge et godt valpefôr gjennom hele vekstperioden. Først når valpen har nådd 80-100% av sin forventede voksenvekt, kan man bytte over til voksenfôr. Den «vanlige» regelen er å gå over til voksenfôr ved ett års alder, men de minste rasene kan oppnå sin voksenvekt allerede ved ca. 10 måneders alder, og de store rasene trenger lengre tid og kan gjerne stå på valpefôr til de er rundt 18 måneder.
Når valpen kommer hjem til sin eier ved 8 ukers alder, har den spist fast føde en stund allerede. Ofte får man med seg et fôr fra oppdretter som valpen har blitt vant til å spise. Man kan senere velge å bytte til et annet fôr, men man bør forsikre seg om at det er et velbalansert fôr av høy kvalitet. Skal man skifte fôr, anbefales en gradvis overgang over en ukes tid til det nye fôret, for å holde valpens mage stabil.
Hvor mange måltider bør valpen få?
De første 6 månedene bør valpen få mat minst 3 ganger om dagen, ettersom magen er liten og ikke kan håndtere store porsjoner. Tørrfôret kan gjerne blandes med vann for at ikke valpen skal spise for fort, og for at den skal få i seg nok væske sammen med maten.
Hunderaser har ulike størrelser og dermed forskjellige næringsbehov
De store rasene har prosentvis større vekst fra fødsel sammenlignet med mindre raser. Næringsbehovet hos små og mellomstore raser er omtrent det samme, men store raser skal ha et fôr med lavere energi, kalsium og fosfor. Hvis store raser spiser fôr beregnet til mindre raser, kan det resultere i at valpen rett og slett vokser for fort, og dermed risikere å utvikle skjelettproblemer.
Hovedforskjellen på fôr til mellomstore og små/miniatyr-raser er i de fleste tilfeller kun pelletsstørrelsen, da de minste gjerne foretrekker mindre kuler.
Hvorfor bør man velge et kvalitetsfôr foran et typisk «butikkfôr»?
Fôr du får kjøpt på dyreklinikk er laget med større nøyaktighet og med ingredienser av større kvalitet. Leverandørene av slike kvalitetsfôr endrer ikke på oppskriftene sine fordi om priser på råvarer øker. De holder seg til faste sammensetninger og formuleringer uansett, og slik vet man alltid hva man får. Disse fôrene fremstilles i samarbeid med veterinærer og spesialister på dyrehelse, som forstår hvordan man lager mat med riktig næringsprofil, enten det er livsstadiemat til friske dyr i ulik alder, eller fôr som er utviklet for å gi næringsmessig støtte i perioder med dårlig helse.
Fôrtyper man får kjøpt på matbutikker, varierer gjerne råvarekildene avhengig av pris og tilgjengelighet. Dermed kan man faktisk risikere at innholdet i fôret varierer fra gang til gang. Noen kan også være tilsatt smaksforsterkere, som for eksempel salt.
Dette er noen av grunnene til at fôr på dyreklinikk logisk nok ligger høyere i pris. Men likevel så trenger det faktisk ikke å bli så mye dyrere å handle fôret sitt på klinikken. Det kan anbefales å gjøre et lite regnestykke, hvor man finner ut hvor stor mengde man må gi daglig av de ulike typene, og dermed regne ut hvor mye et bestemt fôr vil koste per dag. Ofte trenger man nemlig ikke å fôre med så store mengder med et kvalitetsfôr, da det er et mer sammensatt fôr som gjør at man trenger mindre mengder for å dekke det daglige behovet.
Kort sagt er et kvalitetsfôr designet for å gjøre dyret friskere, forebygge fremtidige plager, og øke livskvaliteten og levetiden til ditt dyr.
Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille en time for å sjekke helsen til dyret din? Ta kontakt så hjelper vi deg.
Følg Smådyrklinikken Inn-Trøndelag på Facebook.
Forfatter: aut. dyrepleier Janne Holmvik Arnøy
Generelle egenskaper ved et godt valpefôr:
- Høyt energiinnhold for å opprettholde vekst og utvikling.
- Tilpassede mengder proteiner, vitaminer og mineraler for å gi støtte i vekstperioden og bidra til normal utvikling av skjelettet.
- Høyt innhold av omega 3 for å bla. styrke immunforsvar, støtte hjernens og øynenes utvikling, fremme sunn hud og pels, og støtte leddfunksjonen.
- Gode og lettfordøyelige fiberråvarer som støtter god tarmhelse og gir sunn fordøyelse
- Generelt gode råvarer av høy kvalitet.