Høyt stoffskifte hos katt

Høyt stoffskifte hos katt - Hypertyreose

Hypertyreose, også referert til som høyt stoffskifte, er en tilstand forårsaket av endringer i skjoldbruskkjertelen hos katter. Dette fører til en overproduksjon av hormonet tyroksin (T4), som resulterer i en økning i kattens stoffskifte.

Skjoldbruskkjertelen til katten er lokalisert foran på halsen og består av to lapper som omgir luftrøret. Ved hypertyreose blir en eller begge av disse lappene forstørret, noe som fører til overdreven produksjon av thyreoideahormoner (T3 og T4). Disse hormonene regulerer kattens stoffskifte, og når de produseres i overflod, blir kroppens organer og funksjoner hyperaktive.

Om katten ikke får behandling kan det være livstruende.

Årsaken til høyt stoffskifte

Årsaken til denne tilstanden er ikke fullstendig forstått, men i de fleste tilfeller skyldes det en godartet svulst, selv om omtrent 2% av tilfellene involverer en ondartet svulst. Hypertyreose forekommer hovedsakelig hos eldre katter, vanligvis over 8 år.

Ubehandlet kan hypertyreose bli livstruende over tid, men heldigvis finnes det flere effektive behandlingsalternativer tilgjengelig for katter som lider av denne tilstanden.

Symptomer

Denne sykdommen utvikler seg som regel gradvis over lengre tid og allmenntilstanden til katten din blir gradvis påvirket. Hvor stor graden av symptomene er er vil kan avhenge av hvor høyt selve stoffskifte er.

  • Katten viser økt uro eller aktivitet
  • Dyret drikker mer enn vanlig
  • Til tross for økt matlyst, opplever den vekttap (vanligvis opptrer disse to symptomene samtidig)
  • Hyppigere urinering
  • Katten blir mer rastløs og irritabel
  • Oppkast og/eller diaré
  • Pelsen blir dårligere, det kan også oppstå mer håravfall
  • Katten lager flere lyder enn normalt
  • Katten blir mer andpusten og får høyere puls

Mistenker du at katten din har høyt stoffskifte? Kontakt oss for en undersøkelse. Da kan vi stille rett diagnose og igangsette en behandling som hjelper dyret ditt.

Diagnose og behandling

Veterinæren kan bekrefte diagnosen ved å ta en blodprøve som måler nivået av thyroksin i blodet. Samtidig må vi utelukke at symptomene indikerer andre sykdommer eller helseproblemer.

Om vi oppdager sykdommen på et tidlig tidspunkt kan vi behandle katten og den kan leve mer eller mindre som normalt i lang tid med riktig oppfølging.

Katten kan bli behandlet med medisiner, dette er den vanligste behandlingen. Alternativet er å gi katten tilpasset fôr, utføre en operasjon (fjerne svulst) eller gi dyret radioaktivt jod.

Har du noen spørsmål rundt helsen til katten din? Ta kontakt så hjelper vi deg.

ikon, logo

Kontakt Smådyrklinikken

Ring oss på telefon: 74 08 14 11

Send oss en epost på [email protected] eller bruk skjemaet her.

Rinnvegen 5, 7609 Levanger

Åpningstider:

Mandag og Torsdag: 08:30-18:00
Tirsdag, Onsdag og Fredag: 08:30-16:00

Poliklinikken avsluttes en time før stengetid.

katt, høyt stoffskifte
ikon, logo

Hypertyreose hos katt

På samme måte som hos mennesker, kan katter også utvikle hypertyreose, en tilstand der skjoldbruskkjertelen produserer for mye tyroksin, et hormon som styrer kroppens metabolske prosesser.