Lavt stoffskifte hos hund – Hypothyreose

Hypothyreose hos hund

En av de vanligste hormonelle lidelsene vi ser hos hunder er det vi kaller hypothyreose, mest kjent som lavt stoffskifte. Dette er en sykdom i skjoldbruskkjertelen. Normalt sett er dette noe som oppstår hos hunder som er fra 2 år og oppover (gjerne i alderen 4-8 år er dette normalt). Større raser er mer utsatt en små.

Hvorfor får hunden lavt stoffskifte?

I de fleste tilfellene skyldes sykdommen at hundens immunsystem ødelegger skjoldbruskkjertelen. Årsaken til dette er fortsatt ukjent. Hvis hunden utvikler lavt stoffskifte vil du i mange tilfeller oppdage en eller flere av disse symptomene:

  • Slapphet, søvnighet og motvilje mot å gå på tur
  • Økt varmesøking og nedsatt aktivitetsnivå
  • Tap av pels (alopeci)
  • Uventet vektøkning
  • Utvikling av bakterielle infeksjoner i huden (pyodermi)
  • Forekomst av flass, med eller uten økt produksjon av talg (seborré)
  • Lav puls.
  • Slepende gange
  • Hos tipser kan løpetida utebli.

Mistenker du at hunden din har fått lavt stoffskifte? Kontakt oss for en undersøkelse. Med en klinisk undersøkelse og blodprøver kan vi stille rett diagnose, og igangsette en behandling som hjelper dyret ditt.

 

Hvordan behandler vi hunder med hypothyreose?

Når vi diagnostiserer en hund med lavt stoffskifte  innebærer behandlingen som regel medisinering i form av tabletter resten av livet. Tablettene blir vanligvis gitt 2 ganger daglig. Etter oppstart av medisinering er det viktig å gjennomføre en oppfølgingskontroll etter ca. 4 uker. På denne kontrollen vil vi sjekke at dosen hunden får er rett, eller om den må justeres.

Etter at riktig dose er bekreftet, anbefales det at dyreeieren bringer hunden inn for oppfølgingskontroller 2 ganger årlig for å sikre at doseringen er riktig eller eventuelt må justeres.

Om hunden din får i seg for stor dose av medisinene kan hunden vise symptomer som overdreven pesing, rastløshet, økt drikking og hyppig vannlating. I slike tilfeller er det viktig å søke veterinærhjelp for å måle nivået av thyroxin i blodet og justere behandlingen om nødvendig. Tett oppfølging og samarbeid mellom dyreeier og veterinær er avgjørende for å optimalisere hundens helse ved lavt stoffskifte.

 

Tiden etter behandling

Når hunden din først har startet på medisiner vil den bli bedre i løpet av kort tid, og de fleste symptomene skal være borte i løpet av de første 2 månedene av behandlingen. Hos noen hunder kan hudproblemene forverre seg de første ukene, i form av økt håravfall, kløe og flassing, men dette vil gradvis bedre seg.

Hunder som får rett medisinering og riktig oppfølging kan leve et langt og godt liv med lavt stoffskifte. Har du noen spørsmål rundt helsen til hunden din? Ta kontakt så hjelper vi deg.

 

ikon, logo

Kontakt Smådyrklinikken

Ring oss på telefon: 74 08 14 11

Send oss en epost på [email protected] eller bruk skjemaet her.

Rinnvegen 5, 7609 Levanger

Åpningstider:

Mandag og Torsdag: 08:30-18:00
Tirsdag, Onsdag og Fredag: 08:30-16:00

Poliklinikken avsluttes en time før stengetid.

resepsjonist med hund
ikon, logo

Om skjoldbruskkjertelen

Skjoldbruskkjertelen (thyroidea) er plassert foran halsen rundt strupehodet, er ansvarlig for produksjon og kontrollert frigjøring av skjoldbruskkjertelhormonet (tyroksin) i blodet. Dette hormonet regulerer kroppens stoffskifte, og en presis balanse er avgjørende for hundens generelle helse og velvære. Skjoldbruskkjertelens rolle i å opprettholde riktig metabolisme, energinivå og andre biologiske funksjoner er essensiell for hundens velfungerende kropp.