Hold dyrene unna julematen

Julemat kan være giftig for katt og hund

Disse matvarene bør ikke dyr spise

Det er viktig å være oppmerksom på at noen matvarer som er populære i julefeiringen kan være farlige for katter og hunder. For eksempel kan ribbe, pinnekjøtt og andre typer stekt mat inneholde store mengder salt, krydder og fett som kan føre til fordøyelsesproblemer hos kjæledyrene dine.

Selv om ribbe kan være en godbit for mennesker, er dette ikke egnet som mat for dyr. Ribbe inneholder store mengder fett som kan det føre til pankreatitt, en betennelse i bukspyttkjertelen.

Typiske symptomer på pankreatitt:

  • oppkast
  • diaré
  • nedsatt matlyst
  • magesmerter

Hvis kjæledyret ditt får pankreatitt, kan det være nødvendig med veterinærbehandling. Bein fra ulike kjøttprodukter kan også skape store problemer. De kan sette seg fast og skade tarmer og mage.

For å unngå helseproblemer, bør ribbe og andre fettrike matvarer holdes utenfor rekkevidde av kjæledyrene dine.

Hvorfor er sjokolade farlig for dyr?

Sjokolade og søtsaker er også noe som bør unngås, da dette kan være giftige for katter og hunder.

Sjokolade inneholder stoffet teobromin, som er giftig for både katter, hunder og andre dyr. Når dyr spiser sjokolade, kan teobromin forårsake en rekke helseproblemer, inkludert oppkast, diaré, økt puls og nervøsitet. I alvorlige tilfeller kan det føre til hjerteproblemer, kramper og død.

Mørk sjokolade inneholder mer teobromin enn lys sjokolade og er derfor farligere.

Xylitol, et stoff som brukes som søtningsmiddel i pastiller og tyggis er noe hunder ikke må få i seg. Selv små mengder er farlig, da dette stoffet vil senke blodsukkeret og hunder kan dø av dette. Symptomer som kan oppstå:

  • oppkast
  • hunden er ustødig
  • svakhet kollaps
  • kramper
  • akutt leversvikt kan også oppstå

Det er derfor viktig å holde sjokolade og andre søtsaker borte fra kjæledyrene dine. Mistenker du at dyret ditt har spist noe den ikke bør ha?  Kontakt dyrlegen fortløpende.

Andre fristelser

Vi nordmenn spiser ofte mye nøtter, rosiner og druer. Dette er fristelser som kan skape problemer for våre firbeinte venner.

Du bør også være klar over at det finnes en rekke blomster og planter som er vanlig i jula som er giftige for dyr. Derfor bør du alltid sjekke om de blomstene og plantene du har hjemme kan skade dyret ditt. Julerose, julestjerne, svibel og  liljer er bare noen blomster som kan forgifte dyret ditt.

Skulle hunden din være få i seg en kakebit vil det neppe skje noe alvorlig, men magen vil ganske sikkert bli løs.

Ikke la fristelser stå fremme

Det er best å holde disse fristelser utenfor rekkevidde av kjæledyret ditt, og heller gi dem egnede godbiter som er spesielt laget for dem.

Hvis du er i tvil, bør du alltid rådføre deg med en veterinær for å finne ut hva som er trygt å gi kjæledyrene dine i julefeiringen.

Ring oss på telefon: 74 08 14 11 eller send oss en melding via skjemaet om du har noen spørsmål eller ønsker å bestille time.