Kastrering av katter -why cut the nuts?
Å kastrere katten din er et viktig valg både for kattens helse og for å redusere antallet hjemløse katter. Kastrering forebygger sykdommer, uønskede kattunger og kan gi katten et roligere og tryggere liv.
Hva er kastrering?
Å kastrere betyr å fjerne testiklene hos hannkatter og eggstokker/livmor hos hunnkatter. Dette stopper både reproduksjon og kjønnshormon-produksjon. Hunnkatter får dermed ikke løpetid, som de ellers får ca hver 3. uke. Hannkatter vil miste trangen til å på streifturer for å finne damer, og de vil ikke urin-markere. Dette fører til en roligere katt.
Begrepet sterilisering brukes ofte på folkemunne for kastrering, men det er ikke det samme. Å sterilisere vil si å hindre reproduksjon uten å fjerne kjønnsorganene. Katten vil ikke kunne få avkom, men de har likevel kjønnshormoner. Da vil hunnkattene likevel få løpetid, og hannkattene vil ha like lyst til å ut og pare seg.
Når bør katten kastreres?
Her er det litt ulike meninger ute og går. På Smådyrklinikken mener vi at det ideelle er at katten er over 2 kg. Da er de ofte 5-7 måneder gammel og har ikke fått løpetid enda, og hannkattene har ikke begynt å vise kjønnsdrift.
Tidlig kastrering gir enklere heling av sår, forhindrer uønsket atferd og reduserer risikoen for helseproblemer senere.
Fordeler med kastrering
- Hunnkatter slipper å bruke helsenegative P-piller. P-piller over tid gir kraftig økt helserisiko for blant annet kreft i jur og livmor.
- Forhindrer uønskede kattunger – bidrar til å redusere hjemløse katter. Katter slipper også å bli drektige alt for ung alder.
- Helsefordeler – reduserer risikoen for livmorinfeksjoner og jursvulst hos hunnkatter.
- Bedre atferd – ingen urinmarkering, færre slåsskamper og en roligere katt.
Hva skjer på klinikken?
- Katten leveres på klinikken til avtalt tid, og det bestemmes en tid for henting senere på dagen når katten er helt våken. Det er trygghet for både eier og katt at den får være oppstallet til den er helt våken.
- Før operasjonen vil katten få en helsesjekk for å sikre at den er frisk, og kan gjennomgå prosedyren.
- Dyret får først en beroligende sprøyte. Når katten er trøtt forberedes den til operasjon.
- Katten blir så lagt i generell anestesi, slik at den ikke merker noe av inngrepet.
- Katten vil få lokal og generell smertelindring for å sikre at den har det bra når den våkner. Eier får med smertestillende for å gi hjemme i noen dager.
- Etter operasjon får katten være på et eget oppstallingsrom for katter. De ligger lunt og godt, og overvåkes av dyrepleiere til den er helt våken. Blir katten her en stund får den også mat av oss.
Etter kastrering – hva må du passe på?
- Katten bør få ekstra pass første døgnet. De vil være litt trøttere enn vanlig. Pass på at den holder seg god og varm.
- Katten skal være i fin form etter inngrepet, og skal spise og drikke som vanlig senest fra dagen etter.
- Katten skal ikke ha smerter eller virke i dårlig form.
- Operasjonssåret skal se fint ut uten væsking og irritasjon.
- Hannkatter bør holdes inne i ett døgn, hunnkatter skal være inne en ukes tid til såret er grodd fint.
- Hunnkatter må ikke slikke på operasjonssåret, så de må bruke enten en body eller krage for å unngå det.
- Hunnkatter tas inn på kontroll etter noen dager for å sjekke at formen og operasjonssåret er normalt. Vanligvis er det ikke sting som skal tas.
Forebygging av overvekt
Etter kastrering reduseres kattens stoffskifte, og mange katter får økt appetitt. Dette kan føre til vektøkning hvis man ikke tilpasser fôringen. Overvekt kan gi helseproblemer som urinstein og belastning på leddene.
Vi anbefaler:
- Bytt til fôr for kastrerte katter – dette hjelper med vektkontroll og støtter urinveiene.
- Mål opp daglige fôrmengder i stedet for å gi fri tilgang.
- Oppmuntre til lek og bevegelse for å holde katten aktiv.
Så hvorfor oppfordrer vi til å "cut the balls"?
Kastrering er en trygg og ansvarlig avgjørelse som gir katten din et sunnere og tryggere liv. Katten blir roligere, og holder seg mer rundt hjemmet. Det bidrar til å redusere antallet hjemløse katter, forebygger sykdommer og forbedrer kattens atferd. Ved å passe på riktig fôring og aktivitet etter inngrepet, sørger du for at katten din forblir frisk og i god form hele livet.
Har du noen spørsmål om kastrering av katt eller ønsker du å bestille en time for kastrering? Ta kontakt så hjelper vi deg.
Følg gjerne Smådyrklinikken Inn-Trøndelag på Facebook.