Katt med høyt stoffskifte

 

Høyt stoffskifte

Hvis katten din har fått diagnosen hypertyreose betyr det at den har høyt stoffskifte.

I de aller fleste tilfellene er det en godartet svulst i skjoldbruskkjertelen som er årsaken til sykdommen. Denne svulsten forårsaker en overproduksjon av stoffskiftehormon, noe som kan gi forskjellige symptomer.

Det de fleste eiere legger merke til at katten går ned i vekt selv om den spiser samme mengde, eller mer enn før.  Det finnes flere sykdommer, slik som diabetes, som kan ha noen av de lignende symptomene.

Hypertyreose er vanligst på katter over 8 år, men det kan også oppstå hos yngre dyr.

 

Hos dyrlegen

Når du kommer til dyrlegen vil du få spørsmål om generell form og hva man merker av forandring hjemme. Videre blir det utført en generell helsesjekk.

For å stille diagnosen tas det en blodprøve for å måle tyroksinverdiene i blodet. Med riktig behandling kan symptomene som regel håndteres og katten kan leve et normalt liv.

blodprøve katt

Blodprøvetaking

  • Blodprøver på katt tar man som regel fra halsen.
  • Blodårene her er større, slik at prøven tar kortere tid.
  • De fleste katter aksepterer dette.
  • Raskere prøvetaking = mindre stress for katten.

Behandling

Det finnes i dag 4 ulike behandlingsmetoder for høyt stoffskifte.

Ulike faktorer spiller en rolle for hvilken behandling som blir valgt for din katt, dette må du og din dyrlege bli enige om.

  1. Medikamenter: Nivåene av stoffskiftehormon kan holdes i sjakk med medisinsk behandling. Medisinen gis som tablett eller flytende medisin, 1-2 ganger daglig, og behandlingen er livslang. Dette krever at du som eier må medisinere katten daglig. Denne behandlingen krever også noe oppfølging i form av blodprøver, både for å justere dosen av medisineringen, men også for å fange opp eventuelle bivirkninger av medisinen.
  2. Radioaktivt jod: er en permanent behandling som er vellykket hos de aller fleste kattene. Det som er utfordringen er at behandlingen krever innleggelse på dyresykehus som har godkjennelse for å utføre prosedyren, og per i dag er det kun veterinærhøyskolen som utfører behandlingen i Norge.
  3. Fôr: Det finnes spesielle veterinærfôr med et veldig lavt innhold av jod. Ettersom jod er en av bestanddelene i stoffskiftehormonet så innebærer den reduserte tilførselen at kroppen ikke lengre produserer så store mengder av hormonet. Denne behandlingsmetoden krever at katten ikke spiser noe annet enn dette fôret, så det fungerer som regel kun for katter som ikke jakter eller går ut. Dette er ikke en optimal behandling, førstevalget er alltid medikamenter eller radioaktivt jod.
  4. Kirurgi: Man kan fjerne den syke delen av skjoldbruskkjertelen ved kirurgi. I noen tilfeller oppstår det en ny svulst i den gjenværende skjoldbruskkjertelen, slik at symptomene kommer tilbake. Det finnes også risiko for at katten får for lav produksjon av skjoldbruskkjertelhormon etter operasjonen, og i så fall må dette behandles medisinsk. Det er et fåtall av klinikker som tilbyr denne typen kirurgi.

 

Med riktig behandling er det god prognose for at en katt med høyt stoffskifte kan leve et godt og lang liv.

 

Ønsker du å booke en time? Klikk her

 

Følg Smådyrklinikken på facebook.