Kennelhoste

Kennelhoste

Kennelhoste er en smittsom luftveisinfeksjon som kan påvirke hunder i alle aldre. Denne sykdommen er meget smittsom og kan spre seg raskt i områder der hunder samles. Det er som oftest på høsten og vinteren vi opplever stor smitte av kennelhoste. Avisene skriver ofte om dette, og mange hundeeiere kan naturlig nok bli bekymret. Kennelhoste er en vanlig sykdom og gir sjelden alvorlige symptomer, men det kan oppleves besværlig med kraftig hoste.

Her er nyttig info om kennelhoste.

Årsaker og smittespredning

Kennelhoste kan skyldes flere typer virus i tillegg til bakterien Bordetella broncisepta. Infeksjonen spres lett gjennom dråpesmitte når hunder deler samme luftrom, derav navnet kennelhoste. Det kan også overføres gjennom kontakt med forurensede overflater. Om hunden din er smittet vil symptomene komme etter 3-5 (opp mot 10) dager. Vanligvis varer sykdommen i 1-2 uker, men av og til kan den vare helt opp mot 4 uker. Hunden kan hoste av og til etter dette også.

Kennelhoste smitter ekstremt sjeldent til katt eller mennesker, og det vil avhenge av hvilket smittestoff som er til stede. Normal god hygiene er uansett lurt.

Symptomer på kennelhoste

Symptomer kan variere i styrke, men typiske symptomer er:

  • Ru hoste og irritasjon i halsen.
  • Noen hunder kan hoste til de brekker seg, og hosten forverres i aktivitet.
  • I milde tilfeller kan hunden oppleve lett ubehag og lett hoste.
  • Noen kan få feber og nedsatt almenntilstand.

Det er fåtallet som blir alvorlig syke eller utvikler lungebetennelse.

Når skal du kontakte dyrlege?

  • Har hunden din nedsatt almenntilstand?
  • Feber?
  • Hoster svært kraftig?
  • Har gulgrønn utflod fra nesen?

Da skal du kontakte dyrlege. Det er viktig å ringe først, så dyrlegen kan forberede et eventuelt besøk ved klinikken slik at smittevern kan være best mulig.

Behandling av kennelhoste

De fleste hunder trenger ikke behandling mot kennelhoste. Hvis hunden har kennelhoste er det viktig å ta visse hensyn:

  • Ta det med ro, ta kun korte lufteturer og unngå høy aktivitet så lenge den har symptomer.
  • Gi omsorg, pass på at den drikker og spiser.
  • Følg med på almenntilstanden og temperaturen. Normal temperatur for hund er 38-39grader.
  • Noen kan hoste så kraftig at de trenger medisiner for å roe hosten. Bruk gjerne sele i stedet for halsbånd for å unngå å trigge hoste. Vurder å bløte opp foret hvis den hoster mye.

Vaksinasjon er viktig

Vaksinasjon er den beste måten å forebygge kennelhoste på. Vaksinen beskytter mot de smittestoffene som forårsaker sykdommen, men ettersom det er mange varianter av smitte vil ikke vaksinen være 100% effektiv. Hunder som er vaksinert vil uansett få mye mildere symptomer enn de som er uvaksinerte.

Alle hunder som har kontakt med andre hunder anbefales vaksinert for å være best mulig beskyttet mot kennelhoste, og for å minske smittepress i miljøet. Vaksinen må gis en gang årlig for å ha god nok effekt. En hund som har hatt kennelhoste blir ikke immun mot sykdommen, og bør fortsette å vaksineres årlig.

For å begrense spredningen av kennelhoste er det viktig å opprettholde god hygiene. Unngå overfylte områder hvis mulig, og vær forsiktig med å dele utstyr som leker og vannskåler med andre hunder.

Hunder som blir diagnostisert med kennelhoste bør holdes i karantene/hjemme for å hindre smittespredning til andre dyr. Følg veterinærens råd angående varigheten av karantenen. Det er viktig å holde avstand til andre hunder for å unngå å smitte andre. De som håndterer hunden bør følge generelle hygieneråd og god håndvask.

 

Kontakt oss gjerne hvis du har spørsmål, eller mistenker at hunden din har behov for en sjekk.