Røyting: Røytetid og pelsstell for hund og katt

Våren er naturlig røytetid

Det er nå langt ut på våren og høytid for røyting på våre firbente venner. Man kan lett bli frustrert over alt håret man finner overalt.

At hunder og katter røyter er en naturlig prosess som vi bare må leve med når vi velger å ha kjæledyr. Røyteperiodene, som vanligvis finner sted på våren og høsten, har en funksjon, da dyret skifter mellom sommer- og vinterpels. Normalt vil en røyteperiode vare en måneds tid. Men alle hunder har ulik pels, og varigheten og intensiteten av røytingen vil derfor variere mellom raser.

Den naturlige balansen i røyteperioder hos våre kjæledyr kan også til en viss grad bli forstyrret, siden de fleste dyr lever innendørs sammen med oss. Røytinga som helt naturlig starter etter påvirkning av temperatur og lys ute, kan bli forstyrret av peisvarmen om vinteren og air-condition på sommers tid.

På grunn av stor variasjoner i raser og blandingsraser finnes det også noen pelstyper som ikke har de typiske røyteperiodene, men som røyter mer eller mindre konstant gjennom hele året. Dette gjelder typisk for hunder med ”ull” eller krøllete pels, og også flere korthårede raser.

Det gjelder altså å kjenne pelstypen til sitt dyr, for å lett kunne fange opp ”unormal” røyting. Sånn generelt sett skal ikke ”smårøyting” gjennom hele året forekomme.

Unormal røyting kan skyldes underliggende problem.

Noen hunder røyter mer enn normalt fordi de har sykdommer, hudproblemer eller allergier. Slike sykdommer kan være arvelige eller de kan komme av andre årsaker. Dyret kan få ubehag forbundet med kløe, infeksjon/utslett i huden og økt flassproduksjon.

Man skal reagere hvis pelsen helt plutselig endrer seg hos en voksen hund/katt. I slike tilfeller er det lurt med en grundig sjekk hos veterinær.

Dårlig kvalitet på fôret og parasitter kan gi dårligere pels og økt røyting

God fôring er nøkkelen for en god pels. På en dyreklinikk kan du være sikker på at du får hjelp til å finne et fôr som er spesielt tilpasset ditt dyrs behov, og som er nøye sammensatt av gode råstoffer og riktige næringsstoffer.

En balansert diett bør inneholde Omega 3 fettsyrer, som har evnen til å forhindre røyting, tørr hud og flass. I tillegg bør man være oppmerksom på proteinkilden i fôret, da denne bør komme hovedsakelig fra kjøtt eller fisk. Pelsen består også av proteiner, og rundt 1/3 av proteinet hunden/katten får i seg gjennom fôret går med til å opprettholde en fin pels.

Innvollsorm kan føre til røyting. Sjekk med din veterinær om behov for ormekur. Utekatter trenger ormekur minst 4 ganger årlig

Hormonelle årsaker og stress

Unormal røyting kan skyldes hormoner. For eksempel røyter tispene ofte mer under løpetiden, og etter fødsel. Innbilt svangerskap kan også gi økt røyting

En hund som er kastrert vil faktisk ofte røyte mindre enn før kastreringen. Da kan det høres fristende ut å kastrere, men det har absolutt sine ulemper også. Etter kastrering kan pelsen bli lang og tett og mister ofte litt av sin typiske struktur og glans.

Røyting og flassing kan også være stressrelatert.

Hva kan du gjøre?

I røyteperioder kan det være nødvendig å øke fôrmengden litt, da dyret bruker mye energi på produksjon av ny pels.

God helse kommer av aktivitet, og med god helse kommer også friskere pels.

Jevnlig børsting gjør at man får jobbet med huden og pelsens naturlige oljer som fordeles omkring og bidrar til en fin pels.

Noen ganger kan kosttilskudd eller vitaminsprøyter være aktuelt å prøve i kampen mot unormal røyting, spør din veterinær.

Noen gode tips fra oss til pelsstell hjemme

Start med å kjøpe inn riktig utstyr som passer pelsen til din hund/katt. Til hunder med kort pels kan en myk gummibørste være et godt tips. Til lang og tett pels kan for eksempel en kam med litt avstand mellom tennene være fin.

Tørk pelsen så godt du kan når den har blitt våt. Våt pels floker lettere.

Gre ut gammel og løs pels. Vær grundig, og børst oftere i røyteperioder. Løs pels kan irritere huden. Ofte er det både underull og dekkhår som slipper, så sørg for å bruke en kam/børste som kommer helt ned til huden for å få med underulla.

Børst pelsen regelmessig for å unngå floker. Eventuelle floker kan deles opp med en flokekutter og fjernes før det tover seg og blir større.

En god hjelper ved pelsstell er en flokespray/balsamspray, som er med på å gjøre pelsen glatt, flokefri og glansfull.

I røyteperioder kan et godt bad med en mild hundeshampoo være en god idè, da det hjelper til med å fjerne død pels. Det kan være lurt å føne pelsen etterpå for å unngå at den floker seg.

Huden og pelsen til en sunn og frisk hund, behøver normalt ikke å bli vasket så ofte. Overdreven vasking gjør at man fjerner det naturlige beskyttende fettlaget i huden, og pelsen mister sin olje og fuktighet. I noen tilfeller er man selvfølgelig nødt til å vaske bort urenheter og vond lukt. Shampoovask anbefales ikke oftere enn ca. hver 3. måned. Dette varierer selvfølgelig litt fra rase til rase, da noen raser tåler jevnlig bad bedre enn andre. Det er viktig å bruke en shampoo som er spesielt beregnet til hund/katt, da menneskeshampoo kan gi irritert hud.

Katter er veldig renslige dyr, og trenger derfor vanligvis aldri å bades.

Det er lurt å venne kattene og hundene på å bli børstet fra de er små. Vær rolig, bestemt og rosende, og husk å gi belønning. Gjør pelspleie til en kosestund for deg og ditt kjæledyr.

Har kjæledyret ditt et problem med hud eller pels, eller har du noen spørsmål om pelsstell? Ta kontakt så hjelper vi deg.

Vi har også mange fine produkter og utstyr til pelsstell til salgs på klinikken.

Følg Smådyrklinikken Inn-Trøndelag på Facebook.

Katt som gjesper
ikon, logo

Pelsstell på katt

Noen katter, spesielt langhårskatter, kan ofte ha en utfordrende pels, og noen tover lettere enn andre.

Store floker og sammentovet pels vil være vondt for katten å gå med. I tillegg til at det lugger hver gang den tar et steg, vil dragning i pelsen og veldig tett pels inn til huden kunne føre til sår og kløe for katten.

Katter er renslige dyr og pelsstell er en viktig del av kattens normaladferd og velvære.

Flere må oppsøke dyreklinikken for å få hjelp med floker som innbefatter mer eller mindre hele pelsen. Da kan det være et godt alternativ å klippe hele pelsen i en pen "løveklipp".

hund som gjesper
ikon, logo

Pelsstell på hund

Hos hunder er det er stor variasjon i pelstyper der ute, og det varierer deretter fra rase til rase hvor mye de røyter. Noen røyter mye og må børstes regelmessig, mens raser som skal klippes eller trimmes/nappes røyter generelt mindre.

Til hjelp med pelsstell finnes det en jungel av ulike børster og verktøy, designet for forskjellige raser og pelstyper. Noen synes kanskje det er enklere å sette bort pelsstelljobben til en hundefrisør.

Men har man en hund som røyter mye eller floker lett, må man uansett regne med å gjøre en del jobb selv.