Tannproblem hos mellomstore og store hunder

Hos mellomstore og store hunder er tannskader det tannproblemet vi ser mest. Emaljeskader, nedslitte tenner og brukne tenner er vanlig.

Dyr er eksperter på å skjule tannsmerter. De finner alltid en måte å få i seg mat på. De tygger for eksempel mer med den siden som ikke er vond. Tannskader oppdages ofte på helsesjekk hos dyrlegen, ettersom det kan være vanskelig for eiere å oppdage det selv.

Visste du at hunder og katter har mye tynnere emalje enn mennesker?

Emaljen er det ytre sterke laget på tanna, og hos hund og katt er den mye tynnere enn hos mennesker. Emaljen kan ikke dannes på nytt, så hvis den blir skadet reparerer kroppen med et annet stoff som ikke er like sterkt.

Derfor kan selv en liten skade på emaljen gi påvirkning av nervekanal og rot.

Nedslitte tenner

Tenner kan slites skjevt på grunn av bittfeil eller ved at hunden får tygge på noe som sliper ned emaljen.

For eksempel er godt brukte golfballer ikke å anbefale som leker når de har et tynt lag med sand på overflaten. De vil fungere som slipepapir på tennene. Noen hunder har for vane å bære på steiner eller harde pinner. Det vil også naturlig nok føre til kraftig slitasje på tennene.

Brukne tenner

Traume/uhell, biting på bur, gjerder og harde gjenstander kan føre til brudd på tenner. Tannen kan bli skadet helt inn til nervekanalen, eller det kan føre til en mindre skade der det er en mindre bit av emaljen som løsner.

En ung blivende tann tåler lite belastning

Blivende tenner som nettopp er brutt er som tomme skall og tåler lite.

Det tar over et år for den unge tanna å bygge opp nok tannsubstans til å tåle mer påkjenning.

En gylden regel er at hunder ikke skal bite på noe som er hardere enn det vi klarer å trykke inn med tommelen.

Tannrøntgen er viktig for vurdering av tannskader.

Det er forbindelse mellom det ytterste laget på tanna og inn til nervekanalen, slik at selv en liten skade kan føre til at bakterier kan trenge inn og gi betennelse i rota. Det er kun ved tannrøntgen man kan vurdere dette.

Ulike tannskader krever ulik behandling.

Emaljeskader kan behandles ved å legge på en fylling eller et beskyttende lag.( Restorasjon).

Knekt tann uten synlig skade til nervekanal kan gi forandring av nervekanal og rot etter en viss tid.  Vi anbefaler jevnlig kontroll med tannrøntgen og eventuell restorasjon.

Knekt tann med synlig skade til nervekanal må behandles. Åpen nervekanal er smertefullt og det utvikler seg før eller siden til en rotbyll. Vi anbefaler tanntrekk eller rotfylling -alt etter hvilken tann det gjelder.

Hjørnetenner er de tennene det er mest vanlig å rotfylle. Ved en rotfylling vil skallet til tanna bevares, men nervekanalen fjernes og tanna tettes deretter med en fylling. Målet er å bevare funksjonen til bittet og stødigheten til kjevebeinet.

Ta kontakt med Smådyrklinikken

Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille en tannsjekk? Ta kontakt med oss og vi vil hjelpe deg.