Tannproblemer hos hund

Så mange som 8 av 10 hunder har tannproblemer

Tannproblemer er svært utbredt blant hunder og statistikken tilsier at så mange som 80% av alle hunder opplever problemer med tannhelsen. 

Om en hund går over lengre tid uten å rense tenner og tannkjøtt kan resultatet bli at hunden får en sykdom som kalles Periodontitt. Dette kan føre til tap av tenner. Bakterier samles under tannkjøttet til hunden og danner plakk, om dette ikke blir fjernet vil tannstein oppstå som igjen vil resultere i et betent tannkjøtt. En av grunnene til at hundeeiere ikke er klar over problemet er at hunder er flinke til å skjule smerte.

Symptomer på tannproblemer

Om du oppdager at hunden din har dårlig ånde eller ser du det er blødninger i tannkjøttet bør du ta med hunden til veterinær for en tannsjekk. Andre symptomer på at det har oppstått problemer med hundens tannhelse er:

  • Rødt irritert tannkjøtt
  • Pussdannelse
  • Løse tenner
  • Tann/tenner som mangler
  • Om hunden din tygger maten sin på en side av kjeven
  • Hunden sliter med å tygge

Ser du at hunden din har manglende appetitt eller oppfører seg unormalt kan også dette være en indikasjon på tannproblemer.

Hva kan du gjøre?

Å forebygge at periodontitt utvikles hos hunden er viktig, dette er nemlig en irreversibel tilstand. Derfor før du som hundeeier være flink til å pusse hundens tenner hver dag. Det finnes både egen børste og tannpasta for hunder, er du usikker på hvordan du skal gå frem kan du kontakte oss.

Du kan også kjøpe tyggebein, tyggeflak og fôr som er spesielt utviklet med tanke på å forebygge tannstein hos våre firbeinte venner. Spør veterinæren din om råd og hvilke fôr som er best egnet. Et annet viktig punkt som bør følges opp hvert eneste år er å bestille en årlig tannsjekk. Da kan vi se at alt står bra til og skulle det være noen problemer så har vi mulighet til å oppdage dette på et tidlig tidspunkt.

Behandle Periodontitt hos hund

Om denne sykdommen er på et tidlig stadium vil vi starte med fjerning av tannstein og pusse hundens tenner, du vil også måtte følge opp med forebyggende tiltak hjemme. Er det slik at sykdommen har utviklet seg til et mer alvorlig stadium må vi muligens trekke tannen og hunden din må gjennomgå tannkjøttkirurgi for å bedre tilstanden.

Har du noen spørsmål om periodontitt eller ønsker du å bestille en time for å sjekke tannhelsen til hunden din? Ta kontakt så hjelper vi deg.

Følg Smådyrklinikken Inn-Trøndelag på Facebook.