Tannproblemer hos katt

Mange katter lider av tannproblemer

Katter er eksperter på å skjule smerte, og det kan være vanskelig å se at de har vondt. Vi som eiere merker ofte bare små endringer i adferd, som at katten kanskje sover litt mer, den sikler litt, kanskje den tygger mer på en side.

Derfor er det viktig med en årlig sjekk av kattens munnhelse hos veterinær, slik at vi kan plukke opp eventuelle problemer som forårsaker smerte.

De vanligste tannproblemene hos katt

Det vi ser mest av når det kommer til tannproblemer er:

 • skade på tenner
 • tannsteinsdannelse med påfølgende tannkjøttbetennelse og betennelse rundt tenner (dette kaller vi periodontitt)
 • TR (tannresorpsjon)

Skadet tann

Det er ikke uvanlig at hjørnetannen i overkjeven blir skadet som følge av et slagsmål. I de tilfellene det blir brudd kan det oppstå en betennelse i løpet av kort tid og dette vil gi kraftige smerter for dyret. Derfor bør du alltid ta med katten din til dyrlegen om du mistenker at en tann er skadet.

Tannkjøttbetennelse - periodontitt

En av de hyppigste årsakene til tannhelseproblemer hos katter er dannelse av plakk under tannkjøttet. Denne uønskede prosessen oppstår når matrester og bakterier ikke blir tilstrekkelig fjernet og samler seg under tannkjøttet. Som et resultat dannes tannstein, en hard avleiring som kan utløse betennelse i tannkjøttet. Denne betennelsen er kjent som periodontitt, og dersom den ikke behandles, kan den føre til tap av en eller flere tenner hos katten din.

Det er viktig å være oppmerksom på tannhelsen til kjæledyret ditt for å unngå alvorlige konsekvenser som tap av tenner. Regelmessig tannpleie, inkludert børsting av tennene og bruk av spesielle tannprodukter, kan bidra til å forebygge plakkdannelse og tannstein. Ved å opprettholde en god munnhygiene for katten din, kan du redusere risikoen for periodontitt og andre tannrelaterte problemer.

Hvis du mistenker at katten din har tannhelseproblemer, som for eksempel rødhet eller hevelse i tannkjøttet, dårlig ånde eller endringer i spisevaner, er det viktig å bestille en tannsjekk. Tidlig diagnostisering og behandling kan bidra til å bevare tannhelsen til kjæledyret ditt og forhindre ytterligere komplikasjoner.

Andre symptomer på tannkjøttbetennelse/periodontitt kan være:

 • Blødninger fra tannkjøttet
 • Irritert tannkjøtt
 • Pussdannelse
 • Løs tann/tenner
 • En tann som mangler
 • Tygger maten på en side
 • Sliter med å tygge eller ønsker ikke å bruke munnen
 • Klorer seg rundt munnen/kjeven
 • Dyret har dårlig matlyst
 • Katten oppfører seg unormalt

Tannresorpsjon

Tannresorpsjon (TR) er en vanlig sykdom hos katter, der et hull dannes i en tann med en åpning i det som kalles "pulpa". Dette fører til nedbrytning eller "oppspising" av tannen fra innsiden. Tilstanden kan være svært smertefull for katten og krever behandling. Det er viktig å oppsøke veterinær hvis du mistenker at katten din lider av tannresorpsjon for å få riktig diagnose og behandling for å lindre smerte og bevare kattens tannhelse.

Hva kan du gjøre?

Å forebygge er det viktigste du som katteier kan gjøre. Det finnes forskjellige tannpleieprodukter til katter. Vi anbefaler at du bruker tannbørste for å rense tennene jevnlig. Det finnes også egne fôr beregnet for å forebygge tannstein, som hjelper til med å holde tennene rene. Du bør også huske å bestill en årlig tannkontroll/tannsjekk med tannrens, slik at vi kan påse at alt står bra til med pusen din.

Har du noen spørsmål rundt tannhelsen til katten din eller ønsker du å bestille en time? Ta kontakt så hjelper vi deg.

Følg Smådyrklinikken Inn-Trøndelag på Facebook.