Løpetid hos tispe: spørsmål og svar
Nå i mars begynner vi å glede oss på vår igjen. Dagene blir lengre og vi får små tegn på at sommerhalvåret nærmer seg. Et sikkert tegn er at mange tisper kommer i løpetid! Tispene blir hormonelle, og hannhundene blir spinnville.
Når får hunder sin første løpetid:
Små raser får første løpetid før større raser, gjerne fra 6-8 måneders alder. Noen får ikke den første løpetiden før de er godt over 1,5 år. Daglengde og lysforhold kan påvirke når de får første løpetid, slik at de for eksempel kan få løpetid litt før forventet hvis de nærmer seg riktig alder på våren.
Hvor ofte får tisper løpetid:
Det er mest vanlig med to løpetider i året. Det kan da gå 6-8 måneder mellom hver løpetid, slik at tidspunkt «flytter seg» for hvert år. Noen hunder har bare en løpetid i året, og noen har tre. Alt dette er normalt. Det som ikke er normalt er om antallet hos en tispe endrer seg med tid.
Unge tisper kan ha litt variert tidsrom mellom de første løpetidene. Dette vil stabilisere seg etter noen løpetider.
Hva er tegn på løpetid:
Det klassiske er at tispa begynner å endre oppførsel. Endring i matlyst, endring i aktivitet og mindre fokus på trening etc. De slikker seg ofte mer bak, og noen kan tisse/småskvette mer på tur. De vil hovne opp i kjønnslepper, og vil etter hvert begynne å blø. Hannhunder vil snart begynne å vise tispa ekstra oppmerksomhet, og hun vil etter hvert gjengjelde interessen for hannhunder.
Hvor mange dager varer løpetiden?
Dette vil variere i ganske stor grad fra hund til hund. Hele løpetiden (forbrunst + brunst) vil ofte vare i minimum 3 uker, ofte lenger.
Oppdelingen av løpetiden:
Perioden mellom to løpetider kalles ofte den «stille» perioden, og da er det ikke noen aktivitet i eggstokkene.
Når løpetiden nærmer seg vil det begynne å produseres hormoner, og tispa begynner å vise tegn til løpetid. Vi deler ofte opp løpetiden i to stadier i tillegg til den tredje «etterbrunsten»:
Forbrunsten:
Denne perioden kaller vi dyrleger proøstrus. Det er da tispa forberedes på å kunne bli drektig.
Tispa begynner å endre oppførsel, kjønnsleppene blir etter hvert hovne og rødere, og hun begynner å blø fra skjeden. -Tisper blør altså i løpetiden, og ikke etterpå slik kvinner gjør.
Blodet er først mørkt og tykt og blir gradvis tynnere og lysere.
Forbrunsten kan variere i lengde fra tispe til tispe, men gjennomsnittet er ca 9 dager.
Den «ekte» brunsten
Denne perioden kalles østrus, og er perioden der tisper kan parre seg og bli drektig.
Når den ekte brunsten starter har tispa enten sparsomt med tynt, lyst blod, eller ikke noe blod fra skjeden. Det er altså når blødningen opphører at de fleste tisper kan parre seg og bli drektig.
Nå vil vulva/kjønnsorganet være mindre hoven/svullen. Hun er nå som regel veldig interessert i hannhund, kan løfte halen og snu til bakparten når det er hannhund til stede. Etter hvert vil hun ønske å parre seg.
Lengden på den ekte brunsten vil også variere fra tispe til tispe, men gjennomsnittlig varer den en ukes tid.
«Etterbrunsten»
Når brunsten er ferdig vil tispa nekte parring.
Det som er spesielt hos tispe er at de produserer hormonet Progesteron (som er viktig for å vedlikeholde en eventuell drektighet) i ca to måneder etter brunsten er over. Dette skjer uavhengig om tispa er drektig eller ikke.
Dette er grunnen til at en del tisper i denne perioden kan få det vil kaller «innbilt drektighet», der de oppfører seg som om de er drektig. De kan ordne seg «falske» valper, være rar i oppførsel, ha endret matlyst, og noen kan få mye melkeproduksjon.
"Innbilt drektighet" starter som regel noen uker etter løpetiden, og varer som regel 2-3 uker.
Det er ikke alle tisper som får innbilt drektighet, så mange eiere merker ikke stor endring på tispa i denne perioden.
Det er også i denne perioden på to måneder med høy progesteron-nivå at tisper (spesielt eldre) kan utvikle livmorbetennelse.
Hva skal man passe på i løpetiden?
Som regel ønsker man ikke valper, og da skal man selvsagt passe veldig godt på at tispa ikke får mulighet til å parre seg.
Tispa bør holdes unna hannhund i perioden fra en uke etter blødnings-start til hun ikke viser interesse for hannhunden lenger.
Det er ikke nok å sette på en truse e.l. og tro at de ikke får til å parre seg. Hannhunder kan finne på mye ugagn for å komme seg til en tispe i brunst.
Når skal jeg ringe dyrlegen?
Hvis tispa har uvanlig lang blødning, eller hvis hun blør først, stopper å blø, og så blør igjen skal du ta kontakt med dyrlege.
Det samme gjelder hvis hun har unormal utseende på blod/utflod, eller hvis tispa ikke er seg selv, ikke er i form, drikker mer, eller om noe er annerledes enn du er vant til i/under/etter løpetiden.
Smådyrklinikken kan tilby mange tjenester innenfor reproduksjon. Les mer på hjemmesiden vår.
Har du spørsmål om reproduksjon? Ta kontakt så hjelper vi deg.
Følg Smådyrklinikken Inn-Trøndelag på Facebook.