Hjemløse katter – et stort problem

En kattepine som blir verre for hvert år

Hjemløse katter - En dyster statistikk

Vi ønsker å rette mer fokus på et stadig økende problem. Hjemløse katter er dessverre noe som bare blir et større og større problem. Dette gjelder ikke bare i Inn-Trøndelag, men i hele Norge. Om vi ser tilbake til 2022 så fikk 5342 hjemløse dyr fikk hjelp av Dyrebeskyttelsen Norge og hele 90% av disse dyrene var katter! 

Dette er en dyster statistikk og en økning på over 1700 dyr siden 2009. De hjemløse kattene vil i mange tilfeller lide. Sykdommer, skader og sår, samt mangel på mat eller feil ernæring er noe vi ofte ser hos disse dyrene.

Les mer her.

Det er et stor ansvar å skaffe seg et dyr!

Det finnes flere grunner til at hjemløse katter er blitt et økende problem. Mange er nok ikke klar over alle forpliktelsene og ansvaret om medfølger. Samtidig som vi ser at mange går til "spontaninnkjøp" av en katt.

Ønsker du deg et dyr bør sette deg grundig inn i alle forpliktelsene dette medfølger og om du har økonomi til å ta vare på dyret. Det koster faktisk en del penger for vaksiner, ormekurer, helsekontroller, etc.

Rundt påsketider starter "dumpingsesongen", da ser vi at mange dyr overlates til seg selv. Dette er hjerteskjærende og mange dyr lider som følge av dette.

Katter bør kastreres og ID-merkes

Katter har en veldig høy reproduksjonsevne, kun en ukastrert hunnkatt kan få 10-20 kattunger i løpet av ett år. Dermed skal det ikke mye til problemet med hjemløse katter kommer helt ut av kontroll. Om en katt får får 3 kull og 12 kattunger vil disse neste år kunne formere seg til 140 kattunger. Året etter er dette 1700 kattunger og etter 3 år er vi oppe i hele 2000 kattunger!

Som katteeier er det viktig å ta ansvar for å bekjempe dette problemet. Om katten din ikke skal brukes til avl bør den kastreres og ID-merkes. Om katten din veier over 2 kilo kan den kastreres, dette veier den som regel rundt 5 måneders alder. Da vil narkoserisikoen være minimal for katten, og det er tidlig nok til at de ikke har blitt kjønnsmodne. Man kan selvfølgelig kastrere en katt når den er eldre/tyngre også.

Vi vet også at helsefordelene med kastrering er mange. Katten blir roligere, mer hjemmekjær, slåss mindre og urinerer mindre for å nevne noe. Om katten din også er ID-merket vil det være større sannsynlighet for at den kommer til rette om den forsvinner.

Du kan lese mer om kastrering og sterilisering av katt her.

Hva kan du gjøre for å bekjempe problemet?

Ved mistanke om hjemløse dyr eller bortkomne kjæledyr, sjekk lokalområdet først. Kontakt naboer og bruk sosiale medier (eventuelt plakater), er det noen som savner katten? Sjekk om dyret har ID-merking hos veterinær, politi, lokale avdelinger eller vekterfirmaer. Dette er helt gratis. Dyrebeskyttelsen Norge kan bistå med omplassering av dyret, les mer.

Ønsker du å skaffe deg en katt? Det finnes mange hjemløse katter som ønsker en eier! Har du mulighet, kan du også melde deg som fosterhjem

ikon, logo

Tamkatten, Felis catus

  • Ca. 750 000 eide katter i Norge
  • Drektighetsperiode: 63 til 67 dager
  • Katten lever vanligvis 12–15 år
  • 80–90% av katter som har eiere er kastrert/sterilisert