Tannproblem hos unge dyr

De vanligste tannproblemene vi ser hos unge dyr er melketenner som ikke faller ut, trangt bitt og tannskader. 

Som hos mennesker får valper og kattunger melketenner som skiftes ut med nye blivende tenner. Dette skjer fra 3 til 7 måneders alder.

Melketenner som ikke faller ut

Som regel er det hjørnetennene som ikke faller ut. Dette ser vi spesielt på små raser, og det oppdages ofte på helsesjekk ved grunnvaksineringen. Den blivende tanna får ikke godt nok feste da det er 2 tenner som krangler om plassen, og den skyves i en annen retning enn tenkt. På den måten oppstår bittfeil.

Vi anbefaler å trekke melkehjørnetenner så snart vi ser at den nye tanna kommer, dette for å unngå bittfeil og dårligere feste til den blivende tanna. 

Man bør være veldig forsiktig med å rugge på melketennene. De kan lett knekke, og da står rota igjen og hindrer fortsatt den blivende tanna fra å utfolde seg i riktig retning.

Melkehjørnetenner opereres ut i full narkose.

Trangt bitt

Trangt bitt er det folkelige ordet for bittfeil som skjer når hjørnetenner i underkjeven ikke finner riktig retning og tar oppi tannkjøttet i overkjeven. I milde tilfeller korrigeres det selv, eller man kan hjelpe til med "ballmetoden". Det kan også lages en forlengelse av hjørnetennene eller en skinne i overkjeven som korrigere for dette.

I noen tilfeller må hjørnetennene forkortes for å få til et funksjonelt bitt. De tre siste metodene gjøres i full narkose. Bittfeil er ofte arvelig.

Tannskader

Blivende tenner som nettopp er brutt frem er som tomme skall og tåler lite. Det tar over 1 år for den unge tanna å bygge opp nok tannsubstans til å tåle en del påkjenning.

En gylden regel er at de ikke skal bite på noe som er hardere enn det vi klarer å trykke inn med tommelen.

Det er like smertefullt med knekte melketenner som blivende tenner.

Nedslitte tenner

Tenner slites skjevt ved bittfeil eller ved at de får tygge på noe som sliper ned emaljen raskere enn kroppen får reparert den. Emalje er det ytre sterke laget og kan ikke dannes på nytt. Emaljen hos hund og katt er mye tynner hos mennesker og kroppen reparerer med et annet stoff som ikke er like sterkt. Derfor er golfballer med sand noe ikke å anbefale, da det fungerer som slipepapir!

Kontakt Smådyrklinikken

Om du har noen spørsmål rundt tannhelsen til ditt dyr eller ønsker å bestille time hos en veterinær? Ta kontakt så hjelper vi deg og ditt dyr.