Tips til en sunn tannhelse hos kjæledyr

Ta vare på dyrets tenner

At kjæledyret ditt har en sunn og god tannhelse er viktig. Vi har laget en liste med tips og råd kan hjelp deg og din firbente venn.

1. Daglig tannpuss er viktig

Å forebygge at tannproblemer utvikles hos kjæledyret ditt er viktig. Det er bevist at det som fungerer aller best er daglig tannpuss. Vi råder deg til å bruke en tannbørste tilpasset bruk på hund/katt, og bruk alltid en tannpasta beregnet på dyr. Tannpastaen er tilsatt smak hunder/katter liker, og vil gjøre pussingen enklere. Tannpasta for mennesker er tilsatt kunstig søtningstoff som kan være svært farlig for dyr.

Er du usikker på hvordan du skal gå frem kan du kontakte oss.

2. Dentalfôr renser munnen

Du kan også kjøpe tyggebein, tyggeflak og fôr som er spesielt utviklet med tanke på å forebygge tannstein hos våre firbeinte venner. Spør veterinæren din om råd og hvilke fôr som er best egnet.

3. Tørrfôr fremfor våtfôr

Om kjæledyret ditt kan spise tørrfôr er det bedre for tannhelsen enn våtfôr. Grunnen er den at tørrfôret mekanisk fjerner mer plakk og smuss enn det våtfôr gjør.

4. Årlig tannsjekk er viktig

Et annet viktig punkt som bør følges opp hvert eneste år er å bestille en årlig tannsjekk. Da kan vi sjekke at alt står bra til i munnen, og skulle det være noen problemer så har vi mulighet til å oppdage dette på et tidlig tidspunkt.

5. Tyggeleker kan bidra til en sunn munn på en morsom måte

Tyggeleker er en super aktivitet som hjelper med å rense hundens munn om de blir brukt jevnlig. For hunden er dette bare lek og moro, samtidig som tyggelekene bidrar til å opprettholde en frisk tannhelse. Men det er viktig at det er leker som er myke nok så de ikke skader tannemaljen. Unngå gamle tennisballer og lignende med rester av sand. Det vil fvirke som slipepapir mot emaljen. Det finnes et stort utvalg tyggeleker i alle størrelser.

Tannproblemer blant dyr er et stort problem

Dessverre er tannproblemer en av de aller vanligste problemene vi ser, og nesten alle dyr opplever tannproblemer i løpet av livet sitt. Derfor er det viktig at du som eier er flink til å holde et godt øye med tennene til kjæledyret ditt. Om du ikke passer på tannhelsen vil dyret kunne utvikle tannstein og betennelse kan oppstå i tannkjøttet. Dette er svært smertefullt for dyr.

Les mer om tannproblemer hos hund her.

Spesialkompetanse innen tannbehandling

På Smådyrklinikken Inn-Trøndelag har vi flinke veterinærer med spesialkompetanse innen tannbehandling. Enten det er snakk om en rutinekontroll eller en mer avansert behandling kan vi hjelpe både katter, hunder og andre smådyr.

Har du noen spørsmål rundt tannhelsen til ditt dyr? Ta kontakt med oss.