Ordinære helsetjenester

Selv om man ønsker at kjæledyret sitt skal holde seg friskt hele livet så vil man som regel trenge noen turer innom dyrlegen i løpet av et dyrs liv. I tillegg til rutinemessige besøk for forebyggende helse, så kan det skje at katten har sloss og fått et bittsår, kaninen er rød i et øye, hunden har tråkket på et glasskår, brukket en klo, klør i øret eller har fått analkjertelbetennelse. Da kommer man inn til poliklinisk time.

Smådyrklinikken Inn-Trøndelag kan hjelpe deg med de fleste ordinære helsetjenester og rutineundersøkelser som du noen sinne vil trenge for dyret ditt.

Det er fint som dyrlege å følge et dyr fra valp- eller kattunge, gjennom voksen alder, og til seniortilværelsen. Det er en stor tillitserklæring å få være med på hele denne reisen sammen med en dyreeier. Og når den dagen kommer at man må ta et siste forvell med kjæledyret sitt, så er vi der sammen med dere gjennom det også, og vil gjøre alt vi kan for at det blir en verdig og fin avslutning.

Kontakt Smådyrklinikken Inn-Trøndelag

Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille time? Ring oss på telefon 74 08 14 11 eller send oss en melding via kontaktskjemaet.

Ordinære helsetjenester

Nedenfor kan du lese mer utfyllende om en del av de ordinære helsetjenestene vi tilbyr:

Konsultasjon, anamnese og kliniske undersøkelser

Hvis dyret det feiler dyret ditt noe og du kontakter klinikken, vil du bli satt opp til en konsultasjon.

Konsultasjonen starter med at dyrlegen tar en anamnese. Det vil si at eier blir spurt ut om sykehistorien og symptomene til dyret. En god anamnese er helt avgjørende for at dyrlegen raskt kan snevre seg inn til hvor problemet ligger, og komme fram til en diagnose. Dyrene kan ikke fortelle selv hva som feiler de, eller hvor de har vondt, så da er det opp til deg som eier å fortelle hva du har lagt merke til. Akkurat som når legen spør deg under en legetime.

Tenk over hva det er du har reagert på -hva har du sett som er unormalt. Når begynte symptomene, hva begynte først? OPpsto det brått eller har det kommet over tid? Er symptomene konstante eller verre i visse tilfeller? Når merket du symptomene best? Har dyret vært sykt før? Hvilken mat får dyret? Kommer noen andre enn eieren med dyret er det viktig at den som kommer er oppdagert på sykehistorien.

Anamnesen kan ta veldig kort eller langre tid, alt etter hva dyret er inne for.

Etter dette vil dyrelgen undersøke dyret. Før man går spesifikt inn på problemomerådet tas det en generell helsesjekk.  Slik får dyrlegen en oversikt over helsen til hunden, og får viktig informasjon som kan ha sammenheng med det man kommer for. -Eller som kan være bifunn som er viktig å ha med seg i helheten i helsetilstanden til dyret.

Når man har en følelse av den generelle helsestatusen vil dyrlegen gå mer spesifikt inn på problemet dyret har. Det foreslås en plan videre, eller dyret blir behandlet direkte hvis det er aktuelt.

Undersøkelse og behandling av mindre kjæledyr

Selv om det er hund og katt vi er mest spesialiserte på ser vi mange andre dyr på klinikken også.

Det mest vanlige mindre kjæledyrene ved klinikken er fugl, kanin, marsvin, hamster og rotte. Vi utfører rutineundersøkelser og behandlinger på disse kjæledyrene også, blandt annet

  • Helseundersøkelse og undersøkelser ved sykdom
  • Blodprøver, røntgen, hudundersøkelser
  • Filing og forming av nebb hos fugl
  • Kloklipp
  • Tannbehandling av gnagere
  • Kastrering av hannkanin

Oppstalling og innleggelse av hund og katt

Ved mange anledninger vil pasienter legges inn på klinikken. Det kan være fordi de er syke og trenger behandling gjennom hele dagen. Eller fordi de skal utredes for sykdommer og skal ta forskjellige prøver.

Hos oss oppstalles også alle kirurgipasienter, og dyr som skal i narkose eller sederes av andre grunner.

Hvis dyret ditt skal sederes (dopes ned) vil det være trøtt i mange timer. Vi legger inn rutinemessig alle sederte dyr -slik at vi kan overvåke dem fram til de er våkne og klar for å hjem igjen. Selv om det er skjeldent, så kan det skje uforutsette ting ved en sedasjon. Da er det trygt at dyret blir overvåket av dyrepleier på oppstalling, og holdes varmt og trygt inntil det er våkent.

Klinikken har to separate oppstallingsrom der dyrene har god plass, i egne romslige kennelbur. Det ene oppstallingsrommet har plass for 7 hunder, og det andre har plass til 9 katter. Det er vel unødvendig å si at katter setter pris på å slippe å dele rom med hunder mens de er her.

Dyrene får mye omsorg og oppfølging mens de er på klinikken. Erfarne dyrlepleiere passer nøye på. De medisinerer, lufter, gir mat og overvåker alle pasientene.

Kirurgiske pasienter tas alltid inn om formiddagen og leveres ut når de er våkne på ettermiddagen. Av og til er det nødvendig å oppstalle dyr over flere dager.

Vi tilbyr også at eiere kan levere dyret til oppstalling hvis de ikke har mulighet til å være med dyret sitt til dyrlegetimen, eller det passer bedre å levere tidligere på dagen. Dyret venter da på eieren sin på oppstalling fram til det hentes igjen.

Noen eiere kan være bekymret for å forlate kjæledyret sitt en hel dag. Men når de ser at dyret finner seg til rette og har det fint i oppstallingsburet sitt, så er de trygge på å dra likevel.

Skulle det være noe under veis så vil vi alltid kontakte og informere deg.

Kjemisk kastrering

Her kommer tekst om kjemisk kastrering

Resepter

Veterinærer har et lovfestet ansvar for å sikre en forsvarlig forskrivning av medisiner til dyr. Vi skal ha kunnskap om helsen til dyret, og vite at medisinen som skrives ut kan brukes trygt.

Vi får ofte henvendelser fra eiere som ønsker resept på preparater som ormekur, flåttmiddel og p-piller. Vi kan skrive ut slike medisiner over telefon så lenge dyret har vært inne hos oss og gjennomgått en helsesjekk det siste året. Det kan være helsesjekk før vaksine eller annen undersøkelse.

Noen pasienter går på faste medisiner på grunn av sykdommer som artroser, hudproblemer, lavt stoffskifte etc. Så lenge disse pasientene følges opp av oss, og er til jevnlige kontroller tilpasset hver enkelt kan vi skrive ut fornyelse av resept over telefon.

Vi skriver ikke ut resepter over telefon til pasienter vi ikke har undersøkt. Det er altså ikke mulig å få resept på øyedråper til en hund selv om hunden hadde lignende problem for et år siden.

Dyrleger i Norge har dessverre ikke elektronisk mulighet for reseptoverføring slik som leger har. Det vil si at vi må vite hvilket apotek du tenker å hente ut resepten på, slik at vi kan ringe inn eller faxe resepten dit. Skal man ha flere uttak på samme resept krever apotekene orginal resept, og man må derfor hente den på klinikken.

Reise med hund og katt

Hvis du skal ha med det dyret ditt til et annet land er det viktig å sette seg godt inn reglene. Man må skille mellom de krav landet du skal reise til har, og krav som Norge har for at du kan få med deg dyret ditt tilbake. Kravene andre land har til innreise vil variere mye fra land til land, og man er selv ansvarlig for å oppdatere seg på dette.

Hvis man blir sjekket i tollen uten at alle krav er fulgt kan man få store problemer og i verste fall kan dyret settes i karantene i mange uker.

Krav ved innreise til Norge per sept 2020:

  • ID-merking: Alle hunder og katter som skal (tilbake) til Norge må være ID-merket.
  • Pass: Alle hunder og katter som kommer (tilbake) inn til Norge må ha eget pass, utstedt av veterinær.
  • Rabiesvaksine: Kreves for hunder og katter fra alle land bortsett fra Sverige. Rabiesvaksinen er gyldig først 21 dager etter at den ble gitt. Valper kan ikke vaksineres før de er fylt 12 uker. Krav om revaksine vil variere alt etter hvilken vaksine dyrlegen bruker. Det kan være krav om årlig vaksine, eller vaksine hvert tredje år. For enkelte land kan det være krav om en blodprøve for å sjekke effekten av rabiesvaksinen. En oversikt over aktuelle land finnes på mattilsynets hjemmesider.
  • Behandling mot Echinococcus multiocularis (”revens lille bendelorm”): Behandlig kreves ved innreise fra alle land (unntatt dyr som kommer DIREKTE fra Finland, Storbritannia, Irland eller Malta). Behandling består av en ormekur som dreper denne typen bendelorm. Ormekuren må gis hos dyrlege i landet du er i 24-120 timer før innreise til Norge, og skal føres inn i dyrets pass. Hvis man ofte passerer landegrensen kan man alternativt behandle hos dyrlege i Norge med intervall på 28 dager (eller kortere). Det er da viktig at det er foretatt 2 behandlinger før man krysser landegrensen. Det er veldig viktig å huske at man må alltid må behandle en gang etter endt reise -selv om man ikke skal krysse grensen igjen.
  • Kommer man fra et EU-land skal dyret og de nødvendige dokumenter fremvises ved grensepassering.
  • Fra land utenfor EU må man kontakte Mattilsynet minst 48 timer før grensepassering, da skal dyret kontrolleres av Mattilsynet ved godkjent grenseovergang.
  • Vær oppmerksom på at det er egne regler hvis du tar med flere enn 5 dyr inn til Norge, selv om det er dine egne dyr.
  • Dyrene må være i følge med eieren (deg) eller en fysisk person som har din skriftlige tillatelse til å reise med dem på dine vegne. Sendes dyret med andre kan det regnes som kommersiell import, og da gjelder andre regler.
  • Her er link til Mattilsynets veileder for utenlandsreise.

Gode råd ved utenlandsreise:

  • Ta kontakt med ambassaden/konsulatet til det aktuelle landet du skal reise til (eller igjennom) for å få oversikt ove landets gjeldende regler.
  • Spesielt i sørlige strøk finnes mange fler sykdommer og parasitter enn det vi har i Norge. Det kan være greit å kontakte en lokal veterinær på det stedet man skal reise til for å forhøre seg hvilke sykdommer som er aktuelle der, og hva man bør beskytte dyret mot. Her er en fin oversikt over hvilke sykdommer det anbefales å beskytte dyret mot i reise til forskjellige europeiske land.
  • Det er en fordel å holde hunden i bånd/under kontroll, og unngå all kontakt med fremmede hunder/smitte.
  • Unngå kontakt med smittefarlig materiale som avfall, urin og avføring, matrester og lignende.
  • Ta umiddelbart kontakt med veterinær hvis dyret blir sykt.
  • Det er også viktig å kontakte dyrlege raskt hvis dyret blir sykt etter reisen. Noen sykdommer kan utvikle seg langsomt og ha kronisk karakter.
  • Ta en prat med dyrlegen før dere reiser om hva som kan gjøres forebyggende.

Anbefalt (ikke påkrevd) beskyttelse ved utenlandsreise:

  • Pass på at den årlige vaksinen (mot parvovirus, smittsom leverbetennelse , valpesyke og kennelhoste) er oppdatert. Dette er den vanlige årlige vaksinen vi gir her i Norge.
  • Ved reise til Mellom- og Sør-Europa anbefales det å vaksinere mot Leptospirose. Man gir da 2 vaksiner med 1 måneds mellomrom, og deretter med årlig revaksinering så lenge hunden skal være beskyttet.
  • Det anbefales å bruke et middel som beskytter mot flått. Man ønsker å unngå flåttbitt for å hundre smitte av flåttbårne sykdommer som Borreliose, Babesiose, Anaplasmose og smittsom hjernebetennelse.
  • Det anbefales å beskyttelse mot sandfluer (sandmygg) og mygg som kan overføre Leishmaniose og hjerteorm (Dirofilaria immitis). På reise bør hunden beskyttes mot myggangrep og holdes innendørs ved kveld og natt, bruk myggnett om nødvendig.
  • Lopper er et utbredt problem i store deler av Europa, og det dyret bør behandles forebyggende før (og under) reise.
  • Det bør gis en egnet parasittbehandling hver 4.uke for å forebygge hjerteormen og den franske hjertormen (Angiostrongylus vasorum). Start før reise og gi en gang månedlig, ikke avslutt før en måned etter hjemkomst
  • Her er en fin oversikt over hvilke sykdommer det anbefales å beskytte dyret mot i reise til forskjellige europeiske land.

Det siste besøket. Avliving og kremering.

Den siste reisen

Å avlive et kjæledyr er som regel forbundet med mange følelser. Eiere som aldri har vært med på det før føler ofte en ekstra usikkerhet for hvordan det vil være. Vi vet at dette er vanskelig, og ønsker at eier skal oppleve det som en rolig og verdig avslutning.

Når eier kommer på avlivingsdagen er vi ekstra oppmerksom, slik at man slipper å vente i resepsjonen. Man får gå rett inn på avlivingsrommet i en rolig og privat atmosfære. Vi gir alltid eier mulighet til å gjøre seg ferdig med betalingen på forhånd, slik at de slipper å stoppe i resepsjonen etter at alt er overstått.

Selve avlivingen går rolig og fredelig for seg, og består av to sprøyter. Først får dyret en beroligende sprøyte, slik at det blir trøtt og sovner tungt. Det kan ta alt fra få minutter til 15 minutter før dyret er i dyp søvn. Fra da av merker ikke dyret mer hva som skjer.

Vi legger nå inn et venekateter i blodåra, og når eier er klar gir vi sprøyte nummer to gjennom denne. Dette virker som en overdose narkosemiddel, dyrene blir så dyp i narkose at de bokstavelig talt sovner inn, og hjertet slutter å slå.

Vi er alle forskjellige, og det varierer hvordan eiere forholder seg på avlivingsdagen. Noen velger å sende dyret med andre fordi det er for stor påkjenning å være med selv. Mange ønsker å være sammen med dyret til det har sovnet av den første sprøyten, og noen ønsker å være med til alt er over. Vi lar det være opp til eierne selv.

Kremering

Etter at et dyr er avlivet har eieren tre valg. Hvis man har mulighet og ønske om å gravlegge det på egen tomt kan eier ta dyret med hjem. Det er viktig å vite at avlivede dyr er å betrakte som svært giftige, og man må ta hånd om dem på forsvarlig måte.

De aller fleste velger å la dyret være igjen hos oss. De blir da hentet av Midt-Norsk Smådyrkrematorium for kremering.

Man kan velge mellom felleskremering -der dyret blir kremert sammen med andre kjæledyr, og asken tas vare på av krematoriet. -Eller man kan velge separat kremering, der dyret blir kremert separat, og man får asken tilbake i en urne. Det finnes nå mange forskjellige urner å velge mellom.