Tannavdeling

Vi har en egen tannavdeling

Vi har et eget tannteam som består av dyrlege og dyrepleiere med spesialkompetanse på tannhelse. Tannavdelingen vår består av moderne utstyr slik at vi kan gi dyret ditt best mulig behandling.  

Vi kan blant annet tilby bittsjekk, profesjonell tannbehandling, tannoperasjoner og avansert tannbehandling som restorasjon (behandling av emaljeskader) og rotfylling.

Alle tannpasienter legges i gassnarkose for tryggest mulig behandling.

En ren munnhule og friske tenner gir bedre livskvalitet!

Tannhelse er viktig. Akkurat som at vi mennesker har behov for regelmessige tannlegebesøk, har også dyr det.

Over 80% av alle hunder og katter over 3 år har et tannhelseproblem. Problemer med tenner og tannkjøtt gir ikke bare et lokalt ubehag i munnen, men kan også føre til sykdom og skade på indre organer. Kroniske betennelser i munnhulen kan spres til blant annet hjerte, lever og nyrer.

Det er vanskelig å fange opp symptomer på tannproblemer

Visste du at problemer i munnhulen ofte oppdages på helsesjekk hos dyrlegen?

Som eier er det ikke lett å fange opp symptomer på tannsykdom. En skulle tro at smerter gir dårligere matlyst, men ofte er det ikke sånn. Dyr er mestere i å skjule ubehag , de finner ofte en annen løsning -som å tygge maten på den siden det ikke gjør vondt. Mat er tross alt nødvendig for å overleve!

Dårlig ånde, sikling, endring i spisemønster (tygger på den ene siden, vil ikke tygge på harde ting), endring i adferd (irritabel, ønsker mindre kontakt) kan være symptomer. Rødt eller blødende tannkjøtt og løse eller knekte tenner er sikre tegn på at noe er galt.

En profesjonell tannbehandling utføres i narkose

Selv for en erfaren dyrlege eller dyrepleier kan det være vanskelig å undersøke munnhulen på et dyr i våken tilstand. Ikke alle er like villige til at lepper løftes og at tenner skal inspiseres.  Katter har 30 -og hunder har 42 tenner, det er mange tenner å observere innenfor det korte tidsrommet de tillater oss å gjøre det.

50 % av tanna befinner seg under tannkjøttet, og kan bare vurderes ved hjelpa av tannrøntgen. Ved funn eller mistanke til sykdom eller skade, er det derfor best med en undersøkelse i narkose.

Kontakt Smådyrklinikken Inn-Trøndelag

Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille time? Ring oss på telefon 74 08 14 11 eller send oss en melding via kontaktskjemaet.

Profesjonell tannbehandling inkludert tannsteinfjerning

Profesjonell tannbehandling er så mye mer enn tannsteinfjerning!

Den består av en kort helsesjekk før narkose, munnhuleundersøkelse, rengjøring, tannrøntgen og en individuelt tilpasset behandlingsplan.

Behandlingen utføres av tannteamet, et samarbeid mellom veterinær og dyrepleier med utvidet kompetanse på tannbehandling og tannsykdommer.

Hva består en profesjonell tannbehandling av?

Kort helsesjekk for å oppdage sykdom tidlig. Vi utfører en kort generell helsesjekk før dyret ditt legges i narkose. Målet er å oppdage sykdom tidlig og dermed redusere narkoserisikoen. For dyr med symptomer på hjertesykdom (bilyd), anbefales en hjertesjekk før dyret legges i narkose. For seniorer (dyr over 8 år) eller ved symptomer på sykdom, anbefales det å ta en utvidet sjekk først ( for eksempel blod- og urinprøve).

Tryggest mulig narkose. Gassnarkose og narkoseovervåkning sikrer en skånsom og trygg narkose.

Munnhuleundersøkelse. Både tannkjøtt og tenner bedømmes. Hver tann undersøkes med en probe (lommemåler) for skade eller sykdom. Anmerkninger og diagnose føres inn i en egen tannjournal. Tannjournalen oppdateres for hver tannbehandling.

Tannrøntgen og egen tannjournal.  Tannrøntgen av samtlige tenner tas alltid ved første behandling, deretter etter behov og sykdomstilstand. Hunder har 42 tenner og katter har 30 tenner, så det er mange tenner det kan være noe galt med og som først oppdages på røntgen! Eksempler på funn kan være tannfraktur med eller uten åpning til nerven, periodontitt, emaljeskade og tannresorpsjon.

Rengjøring. Hver tann rengjøres med en ultralyd tannrensemaskin og poleres for å gi en glatt og mer motstandsdyktig overflate.

Individuell behandlingsplan.  Hvert dyr får en individuell anbefaling. Det kan være alt fra daglig tannpuss hjemme, tanntrekk på grunn av periodontitt eller tannresorpsjon, behandling av emaljeskade eller rotfylling.

Daglig tannpuss holder munnhulen ren.

Hva kan du som eier gjøre hjemme for å beholde en god tannhelse hos dyret ditt? Holde munnhulen ren. Dette gjøres best ved daglig tannpuss.

NB! Press aldri en hund eller katt dersom de knurrer/freser eller gjør tegn til å bite. Barn bør ikke pusse tenner på dyr.

Dårlig munnhelse er til dels arvelig, og selv om du pusser tenner trenger ikke det å være nok. Derfor er daglig tannpuss i kombinasjon med profesjonell tannbehandling den optimale behandlingen for dyret ditt.

katt med åpen munn

Tanntrekk

 

Her kommer tekst om tanntrekk

 

Bittfeil

Her kommer tekst om bittfeil

Emaljeskader

Her kommer tekst om emaljeskader