Diabetes hos katt

 

Katter kan også få diabetes.

Risikoen for at katten kan få diabetes øker med alder og overvekt, derfor er det viktig å følge med på din katt sine drikke- og do-vaner. Synes du katten drikker mer og går mer på do enn den pleier kan det lønne seg å ta en tur til dyrlegen.

Den typiske diabeteskatten er en kastrert hannkatt midt i livet. Det er ofte disse som har lett for å legge på seg og kan være vanskelige å slanke. Katter regnes som senior fra de er ca 8 år, men husk at katten kan leve godt til den blir 16-20 år.

Insulin

Hos katter, som hos mennesker, betyr diabetes at kroppen ikke klarer å omdanne sukker til energi. Insulin er det kroppen bruker for å bryte ned sukker, og hos noen kan kroppen enten slutte å produsere insulin, eller den kan slutte å reagere på insulinet den produserer. Sistnevnte kalles insulinresistens.

Når kroppen ikke lenger klarer å omdanne sukker til energi vil den tære på fett og proteiner, og katten vil ha problemer med å holde på vekten og vil miste muskelmasse.

Symptomer kan være:

  • Vektnedgang
  • Tap av muskelmasse
  • Økt drikking
  • Økt urinering
  • Økt matlyst uten å bli tykk
  • Dårligere pelskvalitet

Opplever du noen av disse forandringene hos din katt er det viktig at du kontakter dyrlegen. Flere av symptomene er like med andre sykdommer, som for eksempel Hypertyreose (høyt stoffskifte).

Hva gjør dyrlegen?

Hos dyrlegen vil vi ta blod- og urinprøver for å måle blant annet sukkernivåer. Får katten din påvist diabetes er det viktig å gi den et fôr beregnet på katter med diabetes. Disse fôrene har typisk et lavt karbohydratinnhold og mindre stivelse for å hjelpe til med å holde blodsukkeret til katten stabilt.

Ofte krever det at eierne må gi insulin, og det gis god opplæring hos oss på dette. Vi tilrettelegger slik at du får den hjelpen og oppfølgingen du har behov for.

Mange katter lever godt i mange år med riktig kosthold og korrekt behandling.

Vi anbefaler en årlig seniorsjekk på katter over 8 år, slik at vi har blod- og urinverdier å sammenligne med, samt at det er lettere å fange opp bl.a diabetes eller stoffskifteproblemer raskere.

Kontakt oss gjerne!

Lurer du på om din katt kan ha diabetes? Ta kontakt med oss enten via telefon eller brukt kontaktskjemaet vårt.