Slik pusser du hundens tenner

Daglig tannstell er viktig for å unngå tannproblemer

En liten tannpuss hver dag er en god investering

Som hundeeier er du kanskje klar over at tannproblemer er svært utbredt blant hunder. Så mange som 8 av 10 hunder får problemer med tannhelsen. Derfor anbefaler vi alle hundeeiere å pusse hundens tenner hver eneste dag. Dette vil bidra til å fjerne plakk og bakterier som kan utvikle seg til alvorlige sykdommer.

Start med tannpuss når hunden er ung

Begynn med tannpuss når hunden fortsatt er valp. Å introdusere tannpuss for en hund kan være en utfordrende oppgave, men ved å starte denne vanen mens hunden er valp, legger du grunnlaget for en mer komfortabel opplevelse. Valper er ofte mer åpne for nye opplevelser, og det gjelder også tannpuss.

Tips fra veterinæren: Slik venner du hunden din til å pusse tenner:

  1. La hunden smake på tannkremen først for å vekke interesse og aksept for smaken.
  2. Begynn forsiktig med å pusse fortenner og hjørnetenner. Gjør det til en positiv opplevelse ved å rose og belønne hunden.
  3. Unngå å trene for lenge om gangen. Gradvis øk varigheten og bevegelsen bakover i munnen for å inkludere alle tennene.
  4. Hvis hunden ikke liker tannbørsten, prøv en fingertannbørste eller en klut med litt vann og tannkrem. Dette kan være mer behagelig for noen hunder.

Å gjøre tannpussen til en hyggelig opplevelse vil hjelpe hunden å akseptere denne nødvendige delen av pleien, og bidra til å opprettholde god tannhelse på lang sikt.

Relevante innlegg, les også:

Veiledning - slik pusser du hundens tenner

Du trenger tannkrem beregnet for dyr. Den skal ikke inneholde fluor. Samt en tannbørste eller mikrofiberklut (som settes rundt fingeren).

  • Hunden bør tilvennes tannpuss ved at du kan løfte opp selve leppen og at du kan berører tenner og munn. I starten er ros og belønninger (godbiter) viktig. Dette skal du gjøre helt til hunden føler seg trygg. Et lurt tips er at du lager en kommando når hunden gjør dette frivillig.
  • For å støtte hundens hode under tannpuss, plasser en hånd under kjeven og bruk tommelen oppå snuten.
  • Når hunden er trygg kan du introdusere selve tannbørsten eller mikrofiberkluten. Mange hunder vil nok akseptere mikrofiberkluten lettere enn en børste, derfor kan det være greit å starte med denne.
  • Løft leppen forsiktig og beveg fingeren med mikrofiberkluten i runde bevegelser på tenner og tannkjøtt.
  • Start med jekslene, da hunden ofte lettere aksepterer å løfte leppen her. Sørg for å pusse grundig, også helt bak i kjeven.
  • Belønn hunden med godbiter og ros etter endt økt for å gjøre opplevelsen positiv.

Når hunden har blitt vant til tannpuss med mikrofiberkluten, kan du gradvis øke varigheten av tannpussøktene. Vær nøye med å pusse alle tennene grundig. Etter hvert kan du prøve å introdusere en myk tannbørste for en mer effektiv rengjøring.

Fokuset bør være på utsiden, da dette er området der tannstein ofte samler seg mest.

Fortsett å gi belønninger og ros under tannpussøktene for å opprettholde en positiv opplevelse. Ved å gradvis introdusere nye elementer i tannpussrutinen, kan du bidra til å sikre god munnhygiene for hunden din over tid.

På klinikken selger vi en tannpakke med tannbørste, microfibervott og tannkrem fra Accesia.

30 sekunder tannpuss hver kveld er en god investering

For å forebygge dårlig ånde, plakk og tannsykdommer bør du sette av tid til en kort tannpuss hver kveld. Tannstein som ikke blir fjernet blir liggende under tannkjøttet og på sikt kan periodontitt oppstå. Dette er en sykdom som angriper tannkjøtt og kjevebein og i verste fall må hunden trekke tennene.

Andre tips som vil bidra til en sunn tannhelse

Du kan også kjøpe tyggebein, tyggeflak og fôr som er spesielt utviklet med tanke på å forebygge tannstein hos våre firbeinte venner. Spør veterinæren din om råd og hvilke fôr som er best egnet.

Bestill en årlig tannsjekk med tannrens! Selv om du er flink til å pusse dyrets tenner bør du også gjennomføre en årlig tannsjekk med tannrens (ved behov). Da får vi sett at alt står bra til og skulle det være noen problemer så har vi mulighet til å oppdage dette på et tidlig tidspunkt.

Bestill time her.

hund, tannpuss, tannsjekk
ikon, logo

Kontakt Smådyrklinikken

Ring : 74 08 14 11

Send oss en epost på [email protected] eller bruk skjemaet her.

Rinnvegen 5, 7609 Levanger

Åpningstider:

Mandag og Torsdag: 08:30-18:00
Tirsdag, Onsdag og Fredag: 08:30-16:00

Poliklinikken avsluttes en time før stengetid.

hund
ikon, logo

Bestill time

Ring oss på telefon: 74 08 14 11 eller send oss en epost på [email protected].